Убицама власника Џунгле 36 година робије

Дијана Дујић
Убицама власника Џунгле 36 година робије

Добој - Зоран Стевановић (56) из Кожуха код Добоја, Мина Муратовић (38) из Грачанице и Свјетлана Баљевић (45) из Сомбора, познатија како Цеца Цунами, осуђени су у Окружном суду у Добоју на укупно 36 година затвора због убиства власника добојског Спортско-рекреативног центра и Радио-телевизије "Џунгла" Драге Ђурића (52).

Стевановић је осуђен на 18 година затвора, Баљевићева на 11 година, а Муратовићева на седам година затвора. Њима је продужен притвор.

Према пресуди, Стевановић је 19. априла прошле године око 19 часова ушао у просторију "Џунгле" и у Ђурића испалио шест хитаца из пиштоља марке "бернаделлгардоне В.Т.", калибра 7,65 милиметара, с пригушивачем. Прије тога Баљевићева се састала са Ђурићем како би договорила наступ у његовој дискотеци. Стевановић је имао на себи панцир прслук, а пиштољ је извадио из руксака.

Покушавајући да се спаси, рањени Ђурић пао је кроз прозор са висине од неколико метара на паркинг испред просторија "Џунгле". Задобио је ране грудног коша и стомака од којих је преминуо на путу у добојску болницу.

За то вријеме Муратовићева је остала испред канцеларије да стражари у случају да неко наиђе, те да помогне Стевановићу и Баљевићевој да Ђурићево тијело однесу у аутомобил. Планирали су да приликом одвожења тијела Муратовићева својим возилом иде прва у случају да их заустави полиција, док су Стевановић и Баљевићева возилом са тијелом оштећеног требали да се крећу иза ње.

Послије злочина Стевановић је побјегао, али се 21. априла уз посредовање свог адвоката предао добојској полицији, која је дан раније претресла његову кућу у Кожухама, у којој се налазио у вријеме предаје.

Баљевићева и Муратовићева ухапшене су 20. априла у изнајмљеном стану у солитеру који се налази у Ћупријској улици 31 у Добоју.

Да је тројац имао монструозан план, свједочи и хладно оружје пронађено у стану у Добоју који је користила једна од осумњичених. У стану је, осим пиштоља из којег је Ђурић убијен, пронађена и торба са ножевима и сатаром те најлонске вреће у којима су планирали да однесу раскомадано Ђурићево тијело.

Правни заступник породице Ђурић, адвокат Синиша Микић изјавио је да су изузетно незадовољни висином казне, нарочито за првооптуженог Стевановића.

- Суд је Стевановићу изрекао изузетно благу казну од 18 година за тешко убиство за које је предвиђена максимална казна од 45 година затвора, јер није било некаквих олакшавајућих околности. Породица убијеног је изузетно незадовољна чињеницом да је судија навео да је олакшавајућа околност постојећи имовински спор између Стевановића и ДОО "Џунгла". Међутим, то може бити само отежавајућа околност с обзиром на то да се може посматрати као убиство из ниских побуда -  рекао је Микић и додао да постојање имовинског спора може бити само квалификаторно отежавајућа околност за оптуженог. Он је нагласио да је запримио пресуду Окружног суда која је потврдила да је Стевановић неосновано тужио ДОО "Џунгла" и да га је правоснажно изгубио управо за пословни простор.

Стевановићев бранилац по службеној дужности Свјетлана Лазић најавила је да ће одбрана уложити жалбу на изречену пресуду.

- Оптужени Стевановић је болестан човјек. Његово здравствено стање је у психичком смислу тешко и лоше још од 1983. године - казала је Лазићева и додала да је лијечен у болницама у Осијеку, Грачаници и Добоју, као и у моменту када се десио критичан догађај.

Бранилац Свјетлане Баљевић, адвокат Ирена Пузић такође није задовољна пресудом и сматра да је престрога.

- С обзиром на то да ова пресуда није правоснажна, рано је доносити било какве закључке. Тек када будемо имали одлуку Врховног суда РС, знаћемо коначно каква је ситуација у овом предмету - изјавила је Пузићева.

Суђење Стевановићу, Баљевићевој и Муратовићевој почело је 19. новембра прошле године.

Незадовољна породица

Адвокат Синиша Микић истакао је да породица убијеног Драге Ђурића сматра да је изречена пресуда преблага, посебно за првооптуженог Зорана Стевановића јер је за тешко убиство предвиђено до 45 година затвора.

Он је нагласио да ће инсистирати код Тужилаштва да тражи изрицање правичне казне коју предвиђа Кривични закон РС.

- Суд је као олакшавајућу околност навео смањену урачунљивост, али то није особито олакшавајућа околност да би се ишло на овакво смањивање казне, мизерну казну као што је 18 година. Породица инсистира на што строжој казни - изјавио је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана