У Теслићу почело суђење возачу "аудија" за смрт три члана породице Ливњак

Г.С.
Foto: srpskainfo

ТЕСЛИЋ - Горан Бјелац (22) из Прибинића код Теслића оптужен је за изазивање тешке саобраћајне несреће, која је у августу 2020. године у црно завила породицу Ливњак.

У несрећи су погинули мајка и кћерка, Светлана (37) и Драгана (19), а тешке повреде задобили су отац Зоран (45) и тада четворогодишња кћерка Софија.

Зоран је пар дана након несреће подлегао у УКЦ Републике Српске услијед тешких повреда главе, а Софија се успешно опоравља од задобијених повреда.

У "аудију" који је возио оптужени, сувозач је била Елена Мотичић.

Тешка операција

У Основном суду у Теслићу јуче је, 10 месеци након потврђивања оптужнице, почело суђење Бјелцу.

Према наводима из оптужнице, Бјелац је 15. августа око 23.20 "аудијем" прешао у супротну коловозну траку и директно ударио у "фијат" за чијим воланом се налазио Зоран Ливњак.

Након директног судара "фијат" се одбио и слетио у канал поред пута.

Горан Ливњак, брат настрадалог Зорана, испред породице оштећених јуче је затражио кривично гоњење оптуженог, истакавши да ће накнаду штете тражити у одвојеном поступку.

У емотивном свједочењу, на које нико није могао остати равнодушан, Горан је изјавио да се малена Софија сада осјећа добро, али је имала тешку операцију након несреће, и то у Војномедицинској академији у Београду.

Њен рођени брат Драган такође сада живи у породичном домаћинству, код стрица.

Заспала за три минуте

Свједок Елена Мотичић, која је у тренутку несреће била у "аудију", изјавила је током свједочења да се не сјећа како је дошло до несреће, јер је у том тренутку… спавала!?

Она је остала код ове изјаве и након више питања чланова судског вијећа како је могуће да је успјела заспати у само три минуте, након што је према њеној изјави, за волан "аудија" сјео Бјелац, који је у критично вријеме био под забраном управљања. Мотичићева је на питања члана судског вијећа изјавила и да никада послије није причала са оптуженим о томе шта је претходило тешкој несрећи и зашто је "аудијем" у потпуности прешао у супротну коловозну траку.

Критичне вечери, а што је потврдио и налаз вјештака, Бјелац није конзумирао алкохол.

Према изјави свједокиње, она је ауто довезла до оптуженог и возила га је назад према кући, али јој је у једном тренутку, како је изјавила, позлило. Тада за волан сједа Бјелац, а замјена се догодила око три километра прије мјеста удеса.

Мотичићева тврди да је за то кратко вријеме успјела заспати и да се не сјећа тренутака који су претходили директном судару.

– Осјетила сам да смо у нешто ударили и да се ауто окреће. Горан је отворио врата и рекао ми да изађем напоље. Тада сам примјетила други аутомобил и видјела да Горан покушава отворити врата тог аута, јер се чуо плач дјетета. Дијете је све вријеме плакало – кроз сузе се присјећала критичне вечери Мотичићева.

Вјештак

Присјетила се како су убрзо стигли и мјештани, а онда је Горан, како наводи, успио извући дјевојчицу из аута.

– Дао ми је дијете и ја сам га држала док није дошао младић и одвезао је у Дом здравља у Теслићу – испричала је свједокиња тужилаштва.

Ипак, на питања судског вијећа она је поновила да се не сјећа тренутака који су претходили стравичном судару, односно најбитнијег момента у цијелом случају стравичне несреће који би одговорили на питање зашто је оптужени у потпуности прешао у супротну коловозну траку.

Далибор Недић, специјалиста судске медицине, вјештачио је тијело Зорана Ливњака, након што је подлегао у УКЦ Републике Српске.

– Смрт Зорана Ливњака била је насилна, усљед тешких повреда виталних можданих центара. Смрт је у директној вези са повредама главе задобијених у саобраћајној несрећи – изјавио је Недић.

На питање адвоката одбране да ли је уочио повреде које су настале због појаса, Недић је изјавио да их није уочио, изузев подлива на куку, за који је навео да би могао потицати од појаса, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана