У Добој ушло 10 милиона кубика воде?!

Небојша Томашевић
У Добој ушло 10 милиона кубика воде?!

БАЊАЛУКА - Водени талас који је ушао у Добој био је широк 400 метара, а висок између 50 и 80 центиметара те је у град ушло 10 милиона кубика воде.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Драган Павлић на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и бившем шефу Одсјека Цивилне заштите Милку Видаковићу које терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године поплава у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Павлић је у вријеме поплава био стручни савјетник у Градској управи Добој и члан Штаба за ванредне ситуације. Он је истакао је да су у ноћи уочи поплаве урађени насипи на потоку Лијешањ и на магистралном путу М17 који је иначе брана Добоја од поплава.

- Дан и ноћ уочи поплава 14. маја уз поток Лијешањ урађено је око 150 метара насипа високог два метра, а  широког око пет. Урађено је и километар и по насипа на магистралном путу М17 и то од потока Лијешањ до Електро Добоја. Радило се цијелу ноћ. Та два насипа спасила су да вода не уђе тако брзо током ноћи у град. Насип на магистралном путу држао је до ујутро 15. маја и тек је вода између осам и девет часова почела да га прелази-рекао је између осталог Павлић.

Према његовим ријечима на изградњи насипа било је  ангажовано више фирми међу којима су биле "Јосиповић" и "Ријал" те да је колико он зна  Петровић та предузећа звао и мобилисао да раде.

Додао је да је ријека Босна 15. маја око 7 часова ујутро била на висини коловоза магистралног пута. Појаснио је да је магистрални пут који пролази кроз Добој осим функције саобраћајнице пројектован и као брана од поплава и да су за ту његову функцију надлежне "Воде Републике Српске".

 

Павлић је казао да је на поплаву Добоја и висину воде утицало и то што се између Жепча и Маглаја Обрушило клизиште у ријеку Босну.

-  Створена је својеврсна брана која се пунила водом које је расла и затим је вода почела да прелази преко тога и то је тај поплавни талас који је поплавио Добој-рекао је Павлић.

Он је на питање одбране оптужених рекао да не зна да ли је ико у ноћи пре поплаве  из републичких органа долазио у Добој и пружао информације о могућој поплави.

Павлић је још казао да за њега план одбране од поплава града Добоја, а који се иначе насљеђује као документ није био добар.

Душко Паравац који је такође био члан Штаба за ванредне ситуације града Добоја казао је да их је на сједници штаба тадашњи начелник ЦЈБ Добој Горан Ђурковић информисао да је полиција интервенисала јер грађани ометају изградњу насипа  код Лијешањ потока, насељу Усора. Паравац је рекао и  да је по налогу Петровића дан и ноћ уочи поплава. обилазио насеља Кожух, Бушлетић, Осјенчане и да је информисао  надлежне да је корито Босне пуно.

Истакао је да га нико није обавијестио о могућим поплавама нити од министарства пољопривреде РС нит било ког другог органа. Паравац је потврдио да је у вријеме поплава обављао и функцију  начелника Одјељења за пољопривреду града Добоја.

ОПТУЖНИЦА

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су  у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. Терете их да нису поступили по прописима о Цивилној заштити, Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редослиједу активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој. Тиме су, додаје се, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, у критичном временском периоду, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима. Петровић је у то вријеме  био и командант градског Штаба за ванредне ситуације, док је Видаковић  начелник градског Штаба за ванредне ситуације у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана