Тузла: Четворо оптужених прибавили 167.000 КМ

Срна
Тузла: Четворо оптужених прибавили 167.000 КМ

Тузла - Кантонално тужилаштво Тузланског кантона подигло је оптужницу против четири лица са подручја Тузле, Калесије и Сребреника због сумње да су починила кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности у вези са исплатом подстицаја у пољопривреди по јавном позиву који је објавило федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства у јулу 2012. године.

Сумња се да су оптужена лица, чији су иницијали О.Ј. и И.Б. из Калесије, М.Н. из Сребреника и И.С. из Тузле, прибавила себи погодности на које нису имали право у укупном износу од 167.000 КМ.

Кантонално тужилаштво има отворене истраге за исто кривично дјело против још 12 корисника подстицаја у пољопривреди у Тузланском кантону, а које се односе на подручја општина Челић, Кладањ, Тузла, Градачац и Калесија. У овим предметима ће, након окончања истраге, бити донесене тужилачке одлуке.

Оптужница ова четири лица терети да су у јулу 2012. године аплицирали на јавни позив за додјелу неповратних средстава новчане подршке за капитална улагања и инвестиције у пољопривредна газдинства за период јуни 2010. до краја 2011. године, а да су при томе наводили неистините податке који су били значајни за добијање ових погодности.

У јавном позиву надлежног федералног министарства је дефинисано да се капитална улагања и инвестиције у пољопривредна газдинства односе на наведени период од једне и по године, када су инвестиције морале бити реализоване.

Ресорно министарство је одобравало новчана средства-подстицаје у пољопривреди у износу од 25 одсто од укупног признатог износа инвестиције. Уплаћеним траншама подстицаја од ресорног министарства је утврђено да су оптужени себи прибавлили погодности на које нису имали право у укупном износу од 167.000 КМ.

Тужилаштво је, у складу са одредбама Кривичног закона ФБиХ, надлежним судовима предложило да се од оптужених одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелом.

Истрагу у ова четири предмета Тужилаштво је водило у сарадњи са федералном управом полције и са другим федералним и кантоналним институцијама и органима.

О доношењу тужилачких одлука у још 12 предмета који се односе на подстицаје у пољопривреди јавност ће бити на вријеме обавијештена, саопштено је данас Кантонално тужилаштво Тузланског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана