Тужилац тражи затвор и новчану казну за бившег директора ШГ “Борја”

Небојша Томашевић
Тужилац тражи затвор и новчану казну за бившег директора ШГ “Борја”

БАЊАЛУКА - Одбрана оптуженог бившег директора Шумског газдинства (ШГ) “Борја” Теслић Ненада Душанића (65), којег терете за примање 5.000 КМ мита, у завршној ријечи је тражила ослобађање усљед недостатка доказа истичући да је он подстрекаван на кривично дјело, док републичко тужилаштво тражи затворску и новчану казну.

Изношењем завршних ријечи одбране и оптужбе окончано је суђење, а пресуда ће бити изречена данас.

Републички тужилац Горан Гламочанин истакао је да се из исказа свједока и материјалних доказа може утврдити да је оптужени захтијевао и примио мито од директора теслићког предузећа “Елград” Ђорђа Гајића који је то све потврдио на суду. Гламочанин је подсјетио да је поменути свједок пристао да буде информатор и оптуженом дао означене новчанице које су пронађене у његовој канцеларији. Предложио је да суд Душанића осуди по закону и да му, осим затвора и новчане казне, изрекне забрану обављања послова у државним органима.

Душанићев бранилац Зоран Бубић сматра да оптужба ничим није доказала кривицу његовог брањеника. Он  тврди да је његов клијент подстрекаван на кривично дјело, што је забрањено.

- Осим тога,  имамо бројне импровизације и недостатке у истрази. Брањеник је ухапшен у 15.50 часова и код њега није нађено ништа. Међутим, претрес канцеларије урађен је тек у 18 часова и тада је на столу нађена бијела коверта коју је оставио информант. Немамо доказе да је Душанић узео ту коверту - рекао је, између осталог, Бубић.

Душанић је истакао да није учинио кривично дјело, нити урадио било шта у своју корист.

Оптужница га терети да је од маја до 6. јула 2023. године од директора фирме “Елград” Ђорђа Гајића захтијевао и примио 5.000 КМ у вези са реализацијом уговорних обавеза. Поменута фирма је поправљала и одржавала шумске камионске путеве на подручју ШГ “Борја”, а вриједност радова била је 6.440 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана