Тужилац тражи најмање шест година робије за Ракића који је опљачкао особу са инвалидитетом

Небојша Томашевић
Тужилац тражи најмање шест година робије за Ракића који је опљачкао особу са инвалидитетом

БАЊАЛУКА - Окружни тужилац Жељка Фабић затражила је најмање шест година затвора за Ранка Ракића (25) из Приједора оптуженог да је опљачкао особу са инвалидитетом Љубомира Бајића, којем је, осим новца, украо и протезу за ногу.

Одбрана тврди да није доказано да је он користио нож и починио разбојништво.

- Оптужени је током истраге признао да је починио кривично дјело и чак рекао да је користио нож. Жртва га је препознала у судници и испричала истражиоцима да јој је пријетио ножем - рекла је Фабићева у бањалучком Окружном суду, износећи завршну ријеч на суђењу Ракићу.

Истакла је да је оптужени познат по чињењу кривичних дјела, да је вишеструки повратник и да против њега има више кривичних поступака.

- Не видим ниједну олакшавајућу околност за њега, а отежавајуће су осуђиваност и начин извршења кривичног дјела. Оштећени, којег је опљачкао, рекао је да се никад није препао као тада. Зато сматрам да треба изрећи казну која је много тежа од минималне - рекла је Фабићева.

Ракићев бранилац Живко Бојић тврди да оптужени није имао нож који током истраге није ни нађен те да није доказано разбојништво.

- Нико није ни инсистирао на томе да он каже гдје је нож, јер тог средства нема и није нађено током истраге. Претпостављам да је оштећени из страха увеличао и рекао да је употријебљен нож. Оптужени није имао намјеру да почини разбојништво и овдје се ради о крађи или тешкој крађи - рекао је Бојић те је од судског вијећа затражио што блажу казну.

Ракић је признао да је опљачкао Бајића, али тврди да није користио нож.

- Јесам то урадио, али нисам имао нож - рекао је Ракић.

Након изношења завршних ријечи, предсједник судског вијећа Бранимир Јукић изрицање пресуде заказао је за данас.

Према оптужници Ракић је 6. јануара 2021. године око 22 часа ушао у кућу Љубомира Бајића у бањалучкој улици Српских рудара с намјером да га опљачка. 

Наведено је да је власника куће затекао како спава на каучу те га је освијетлио мобилним телефоном и пробудио. 

Након тога је узео нож са стола којим је запријетио Бајићу и гласно рекао: "Дај паре" те му нож ставио испред лица. Жртва је из страха разбојнику предала новчаник у коме је било 200 КМ.

- Ракић је излазећи из куће узео ортопедску протезу за лијеву ногу, штаку, мобилни телефон и мушку ташну у којој је било 250 КМ. Након тога је побјегао - стоји у оптужници.

ДОСИЈЕ

Ранко Ракић је познат по чињењу кривичних дјела и за њега се може рећи да је најпознатији бањалучки лопов. Често је крао и у другим мјестима те у криминалном досијеу има више од 100 кривичних дјела. 

Он је рођен у њемачком граду Бохуму, гдје је од 2008. до 2016. године починио 36 кривичних дјела. Ракић је познат и по томе што је испред бутика у насељу Лауш украо лутку са излога те почео бјежати с њом. 

Њега су како бјежи са лутком снимиле камере видео-надзора, на основу чега је и ухапшен. 

На снимку се види да је након што је одлучио која мајица и панталоне му се допадају узео лутку и са њом отрчао низ улицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана