Турковић у кући чувао новинске текстове о нестанку Толића и Ајдарија

Klix.ba
Турковић у кући чувао новинске текстове о нестанку Толића и Ајдарија

Сарајево - Зијад Турковић, којег оптужница терети да је био вођа злочиначке организације, данас се на почетку рочишта у Суду БиХ обратио Вијећу питањем да ли је проведена истрага о пријетњама тужитељки Диани Кајмаковић.

"Рекла је да сам јој пријетио у судници, о томе је хајка данима. Нека каже, нека се изјасни када сам јој пријетио. Нисам јој пријетио", рекао је Турковић. Предсједавајући Вијећа Изо Танкић је казао да Суд не проводи истраге.

Тужилаштво је затим наставило улагање материјалних доказа те је предочен костур задњег сједишта Пасата извученог из ријеке Зујевине, у којем су превезена тијела Митхата Мекића и Луцие Салас Кортес те двије лопате којима су копане гробнице, а које су, како је објаснио тужилац Олег Чавка, у судници препознали Сеад Думањић и Исљам Календер. Међу доказима су биле и копије новинских чланака о нестанку Мекића, Салас Кортес, Марија Толића и Вернера Ајдарија, пронађених у претресу Турковићеве куће.

На овај доказ је реаговао Турковић: "За љубав Тужилаштва ћу престати читати штампу. Имам право читати новине".

Потом је предочен службени извјештај ФУП-а из марта прошле године против Турковића, Миленка Лакића, Думањића и Рајка Миловановића због Толићевог и Ајдаријевог убиства. Тужилац Чавка је појаснио да се тада Миловановић водио као нестала особа и да се није знало да је убијен. Уложене су и допуне извјештаја које је радила SIPA против Данијела Планинчића и Драгише Рајака, али и записници са фотодокументацијом са ексхумације тијела Толића и Ајдарија на Иван-Седлу. На једној од приказаних слика види се и патика ван гробнице, за коју је тужилац Чавка рекао да је утврђено да је припадала убијеном Ајдарију те да су до тијела дошле животиње.

Оптужени Фадил Аљовић се данас жалио на болове у леђима и рекао да му је љекар препоручио мировање. Због тога је рочиште прекинуто, а наставак суђења је заказан за 3. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана