Турковић одбио да дође на суђење

Небојша Томашевић
Турковић одбио да дође на суђење

Сарајево - Зијад Турковић, који је оптужен да је вођа злочиначке организације која је починила више тешких кривичних дјела, данас се није појавио у судници Суда БиХ, али је главни претрес одржан без њега.

Турковић је судским полицајцима рекао да неће доћи на суђење због лошег здравственог стања. Предсједник Судског вијећа Изо Танкић је казао да вијеће овакав његов поступак сматра као одбијање да дође на претрес. Због тога је донијело одлуку да се рочиште одржи без оптуженог, а одбило је захтјев адвоката Русмира Каркина да буде разријешен дужности Турковићевог браниоца.

- Није испуњен ниједан законски услов за разрјешење браниоца по службеној дужности, па ће адвокат Русмир Каркин наставити да обавља ту дужност. Према Конвенцији о људским правима Зијад Турковић ће бити заступан на одговарајући начин. Суд оптуженом намјерава да постави још једног браниоца, као додатног - рекао је Танкић.

Оптужени Турковић је Суду упутио писмени допис у којем је навео да у кратком времену не може да изабере адвоката са понуђене листе и да ће то учинити у сљедећим данима. Јуче због тога није саслушан свједок Јосип Билетић, а свој исказ ће, како је објаснио судија Танкић, свједок дати на рочишту планираном за 1. новембар, да би га могао испитати и Турковић. Тада ће бити саслушан и вјештак Елвир Карахасановић. Тужилац Диана Кајмаковић јуче је као доказ уложила извјештај Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) од 15. фебруара 2011. године, у којем су анализирани снимљени разговори из ћелије оптуженог Миленка Лакића, које је водио са Младеном Џидићем у периоду када је боравио у мостарском КПЗ-у.

Турковић и његова група терете се за пет убиства, трговину дрогом и неколико покушаја убиства. Оптужени су и за пљачку два и по милиона марака из Карго центра Међународног аеродрома Сарајево, прање новца, изнуду и недозвољено посједовање оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана