Турковић наредио Фахрији и Русмиру Каркину да изађу из суднице

Klix.ba
Турковић наредио Фахрији и Русмиру Каркину да изађу из суднице

Сарајево - Суђење Зијаду Турковићу и осталим оптуженим за припадност његовој злочиначкој организацији данас је прекинуто након што је првооптужени затражио изузеће Вијећа којим предсједава Изо Танкић и након што су његови адвокати Фахрија и Русмир Каркин напустили судницу, како су навели, по налогу свог клијента.

На данашњем рочишту је у својству свједока одбране, између осталих, требао бити саслушан оптужени Саша Стјепановић, док су претходно бранитељи оптужених додатно појаснили због чега и на које околности позивају своје свједоке. Адвокат Фахрија Каркин је чак изложио и одговор на приговор Тужилаштва на приједлог одбране. Судија Танкић је навео да ће Вијеће своју одлуку о предложеним свједоцима одбране саопћити након што се саслушају за данас позвани свједоци, након чега је Турковић рекао да није спреман за рочиште, јер се ремети концепт одбране.

"Тражим изузеће, јер нисте фер и коректни. Нисмо равноправни са Тужилаштвом које је свједоке изводило како је хтјело. Реметите ми концепт одбране, јер не знам чиме располажемо. Ја желим живјети у Босни кад све ово прође, а проћи ће, а због овог што ми радите морат ћу селити у Африку", рекао је Турковић.

Адвокат Фахрија Каркин је кратко навео да се изузеће тражи због постојања околности које изазивају разумну сумњу у непристрасност овог Вијећа. Судија Танкић је рекао да ће о захтјеву расправљати друго Вијеће те да ће почети саслушање свједока одбране, али је Турковић почео коментарисати како није спреман за саслушање свједока, након чега је донесено рјешење којим га се удаљава из суднице.

Адвокат Фахрија Каркин је затим рекао да је њему и Русмиру Каркину клијент дао налог да напусте судницу. Иако их је судија Танкић упозорио на посљедице те питао да ли је јачи закон или налог оптуженог, Фахрија Каркин је рекао да бране интересе свог клијента те да Вијеће има право да их казни и пријави Адвокатској комори.

Након што су адвокати напустили судницу, донесено је рјешење којим се суђење одгађа за 21. март, када ће поново бити позвани свједоци који нису саслушани данас, а до када ће Вијеће донијети одлуку о томе који ће предложени свједоци одбране бити позвани да свједоче у Суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана