Три мјесеца затвора због помагања пљачкашу

Небојша Томашевић
Три мјесеца затвора због помагања пљачкашу

Бањалука - Бивши радник МУП-а Републике Српске Остоја Савић (36) из Бањалуке осуђен је у Врховном суду РС правоснажно на три мјесеца затвора због помагања починиоцу послије кривичног дјела.

Он је осуђен послије понављања поступка и укидања првостепене пресуде јер је помогао Раденку Стојановићу, званом Рађа (32) из Бањалуке да побјегне након што је украо 1.073.000 марака из трезора Балкан инвестмент банке у Бањалуци 25. маја 2008. године. Стојановић је 25. септембра 2009. године осуђен на десет година затвора.

Савић, који је био командир А тима Специјалне јединице МУП-а РС у бањалучком Окружном суду у децембру 2008. године био је осуђен на пет мјесеци затвора због оптужбе да је помогао Стојановићу послије кривичног дјела.

Врховни суд је уважио жалбу адвоката Милице Цвијановић и Јасминке Јовишевић и укинуо ту пресуду. На поновљеном суђењу у Врховном суду утврђено је да у радњама Савића није било кривичног дјела па је ослобођен. На ову пресуду жалбу је уложило тужилаштво па је одржано ново суђење на којем су Савићу изречена три мјесеца затвора.

Према пресуди Савић је након што је Стојановић украо новац из трезора банке, путем телефона ступио у контакт са Латифом Рамићем из Санског Моста са којим је договорио пребацивање и смјештај Стојановића у овај град.

Стојановића су ухапсили припадници МУП-а ФБиХ 29. јуна 2008. године и он је тада рањен приликом покушаја бјекства. Украдени новац није пронађен. Стојановић који је у вријеме пљачке био вођа смјене у Служби обезбјеђења поменуте банке осуђен је на десет година затвора послије признања кривице на главном претресу у Окружном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана