Свједок: Само Новитовић одлучивао о статусу Елеза

Небојша Томашевић
Свједок: Само Новитовић одлучивао о статусу Елеза

БАЊАЛУКА - Бивши директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Весељко Елез, након престанка рада на тој позицији, требало је да буде именован на чело оперативно-комуникацијског центра (ОКЦ) у управи, а рјешење којим му је одређен статус нераспоређеног државног службеника могло је бити донесено само на основу налога директора.

Ово је у бањалучком Окружном суду рекао свједок одбране Предраг Слијепчевић на суђењу бившем в.д. директора РУЦЗ РС Милану Новитовићу (54) из Бијељине кога терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења при доношењу поменутог рјешења.

- Елез је, након што је добио статус нераспоређеног службеника, долазио на посао. Знам да је требало да ради на ИТ пословима и у ОКЦ-у - рекао је Слијепчевић који је  помоћник директора за финансијске, рачуноводствене и правне послове РУЦЗ.

Потврдио је да је одлуку којом је Елезу додијељен статус нераспоређеног државног службеника први пут видио код тужиоца на испитивању.

-  Такво рјешење доноси Одјељење за правне послове, односно начелник Одјељења, а то је тада била Гордана Блитвић. Налог за то могао је дати начелник или да нареди преко мене. Не сјећам се да ми је то речено - рекао је Слијепчевић.

Он је на питање тужиоца истакао да начелник Одјељења за правне послове није могао да ради самоиницијативно.

- Све одлуке иду од директора ка доље - рекао је Слијепчевић.

Новитовића Републичко тужилаштво терети да је незаконито омогућио претходном директору РУЦЗ Весељку Елезу да три мјесеца по истеку мандата прима директорску плату на основу чега му је исплаћено 12.036 КМ на штету средстава РУЦЗ РС одобрених буџетом.

Према оптужници, дјело је почињено од 26. августа 2019. до 23. новембра 2019. године, када је Новитовић обављао функцију в.д. директора РУЦЗ РС. Наводи се да је Новитовић 26. августа 2019. донио рјешење о утврђивању статуса нераспоређеног државног службеника РУЦЗ РС за Елеза те право на плату коју је остваривао као директор РУЦЗ РС иако је знао да је Елез разријешен функције рјешењем Владе РС због подношења оставке, а не због истека мандата. Новитовић је недавно хапшен и због сумње да је нелегално запослио бившег директора Института за јавно здравство Српске Бранислава Зељковића на мјесто стручног савјетника у Републичкој управи цивилне заштите.

БРОЈ

Предраг Слијепчевић је на питања Новитовића потврдио да је Весељко Елез радио на пројекту успостављања броја за хитне интервенције 112.

-  Он је требало да буде именован за шефа Оперативно-комуникацијског центра (ОКЦ), који би био надлежан за тај број. Елез је требало и да  ради послове из ИТ сектора. Међутим, то питање око броја за хитне интервенције ни до данас није ријешено - рекао је Слијепчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана