Свједок побијао своје изјаве дате тужилаштву

Небојша Томашевић
Свједок побијао своје изјаве дате тужилаштву

Бањалука - Свједок одбране Заим Чаушевић јуче је у бањалучком Окружном суду измијенио исказ на суђењу оптуженима за ратни злочин Семиру Алукићу и Фикрету Хиркићу.

Чаушевић је у суду казао да његова изјава дата полицији и тужилаштву у којој говори о учешћу оптужених у злочинима није тачна. Он је казао да је у страху само потврђивао оно што су га питали на основу неке документације коју су имали полиција и тужилац.

Алукићев бранилац, адвокат Асим Црналић, питао га је како то да су му три изјаве које је дао полицији и код тужиоца готово идентичне, а сада на суду говори другачије.

Чаушевић је одговорио да је тако говорио у истрази из страха и објаснио да је у посљедњој изјави коју је дао у тужилаштву грешком рекао да се слаже са раније датим исказима, јер је мислио да га тужилац пита слаже ли са реченицом коју је посљедњу изрекао.

На питање предсједника судског вијећа Олге Пантић да ли му је тужилац пријетио и уцјењивао га, Чаушевић је рекао да му није пријећено и да је тужилац био коректан.

Алукић и Хиркић се терете да су починили ратни злочин над српским цивилима на подручју Приједора током 1992. године.

Према наводима у оптужници, Алукић је са пет других особа учествовао у убиству цивила Остоје Балтића из Приједора на магистралном путу Приједор - Бањалука. Они су из аутоматских пушака пуцали на аутомобил "застава 750" којим је управљао Балтић те га убили, а потом запалили возило. Истог дана Алукић и Хиркић, заједно са седам других особа, у засеоку Подграђе код Приједора псујући "српску мајку" пуцали су по кући и убили Божу Инђића из Подграђа те покушали на исти начин да убију Стојанку Д. и њену кћерку Сњежану Ц. које су успјеле да им побјегну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана