Свједок на суђењу оптуженима за шверц дроге "из страха" мијењао исказ

Небојша Томашевић
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва конобар у кафе-бару “Галерија” у Градишци Немања Зрнић у бањалучком Окружном суду прво је негирао да је видио да се у поменутом локалу конзумира дрога, а затим рекао да је био присутан када је оптужени Страхиња Дринић конзумирао кокаин са другим лицима.

Зрнић је појаснио да се на суду препао па је из страха прво рекао да није видио да се конзумира дрога иако је у истрази рекао да јесте то видио.

Осим Дринића у овом предмету кодног имена “Галерија” оптужени су Саша Липовац, Мирко Радак, Огњен Шобота, Данијел Тодоровић, те професор Александар Грандић и Никола Јанковић. Све их терете за неовлаштену производњу и промет опојним дрогама, док се Дринић, Тодоровић, Шобота и Грандић терете и за омогућавање уживања опојних дрога.

- Никада нисам видио да се у мом присуству конзумира дрога у кафићу - рекао је прво свједок Зрнић.

Тужилац Далибор Врећо му је рекао да је у истрази говорио другачије те прочитао његову изјаву. Зрнић је у истрази, како је прочитао тужилац, изјавио да је једном видио када је Дринић конзумирао кокаин са М. В. и Д. Р. у остави локала, а други пут да је Дринић са М. В. и још двије особе конзумирао кокаин на шанку. Свједок је рекао да је то тачно што је раније рекао, само је негирао да је казао да је приликом конзумирања дроге био извјесни Константин Чубрило јер њега и не познаје. Зрнић је појаснио да је из страха пред судом  рекао другачије. Одбрана је свједока питала како је знао да су поменути конзумирали кокаин, али он није имао одговор.

- Не знам, било је нешто прашкасто бијело. Видио сам да је било на столу развучено у линије - рекао је Зрнић.

Појаснио је да је други пут на шанку у кафани видио бијеле линије и да су то Дринић и његово друштво ушмркивали на нос.

Свједок тужилаштва Николина Белензада потврдила је да је видјела да се у стану оптуженог Данијела Тодоровића конзумира кокаин. Појаснила је да је видјела на столу линије бијелог прашка, али да не зна ко је то донио. Белензада је нагласила да је у истрази прво дала изјаву као малољетна, а касније када је постала пунољетна на позив инспектора је из школе отишла у полицију и потписала изјаву. Одбрана је одмах приговорила и истакла да је саслушање овог свједока у истрази очито урађено незаконито.

Липовца, Динића и остале оптужене у  случају “Галерија” бањалучко Окружно тужилаштво терети да су од друге половине 2021. године до 11. октобра 2023. године на подручју Градишке набављали и препродавали кокаин, спид, екстази и марихуану. У оптужници је наведено да је веће количине дроге набављао Липовац те је продавао сам и давао другима оптуженима да продају. Оптужени су наркотике у зависности од врсте и количине продавали по цијенама од 50 КМ до 800 КМ. Како стоји у оптужници у једном случају Тодоровић је од Липовца преузео дрогу и 20 грама кокаина продао за 2.000 евра.


“ГАЛЕРИЈА”

Акција “Галерија” спроведена у октобру 2023. године на подручју Градишке са циљем откривања криминалне групе која се бавила трговином наркотицима. Током акције било је ухапшено десет осумњичених, заплијењено је око 28 грама кокаина и 400 грама спида, као и таблете екстазија. Одузети су оружје, новац и провалнички професионални алат. Према ранијим информацијама из истраге, дрога је између осталог продавана у кафићу “Галерија” који је у Дринићевом власништву. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана