Свједок: Био сам затворен зато што сам Србин

Aгенције
Свједок: Био сам затворен зато што сам Србин

Сарајево - Свједок Крсто Бегенишић је, на суђењу за злочине над српским цивилима у бившој касарни "Виктор Бубањ", изјавио да је био затворен зато што је Србин.

Он је испричао да је по довођењу у "Виктор Бубањ" смјештен у ћелију број четири, гдје су га једном тројица стражара тукла.

Он је рекао да је током заточеништва чуо за /Рамиза/ Авдовића, за којег се причало да је био "шеф", али да га он никада није видио. "Затворен сам што сам Србин. Ништа друго нисам имао", рекао је Бегенишић.

Прије Бегенишића, свједочио је Страхиња Живак који је навео да је у касарни видио оптуженог Рамиза Авдовића за кога му је речено да је командир страже, јавља Бирн.

Живак је, након што је одбрана представила оптуженог Авдовића, рекао да га препознаје, али да је сада "мало дебљи и старији".

Свједочећи у корист Тужилаштва БиХ, Живак је испричао да је у прољеће 1992. године био у болници у Сарајеву на лијечењу, када су га наоружана лица одвела у Централни затвор, те да је неколико дана касније, одведен у "Виктор Бубањ".

Од других заточеника, како је испричао, сазнао је да је командир страже у касарни био Авдовић. "Једном је командир Авдовић дошао у нашу ћелију, јер нам је прозор био разбијен. Мало је разгледао и отишао. Други су ми рекли да је то командир", рекао је Живак.

Авдовићу и Иулиан-Николаеу Винтили суди се за злочине у Централном затвору и бившој касарни "Виктор Бубањ".

Они су оптужени да су, као чланови удруженог злочиначког подухвата, учествовали у успостављању и одржавању система злостављања српских цивила.

Према оптужници, Авдовић је био командир страже на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила кувар и стражар у некадашњој касарни.

Живак је додао и да га је у "Виктор Бубњу" једном ударила особа за коју су му други рекли да је кувар.

Одбрана оптуженог Винтиле навела је да свједок у ранијем исказу, као ни у књизи у којој је описао своје заточење, никада није помињао никаквог кувара, нити неку неугодност с њим.

Током заточеништва Живак је испричао да му се тада судило, те да је потом пребачен у Централни затвор. Размијењен је 1994. године.

Суђење ће бити настављено 20. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана