Свједоци на суђењу Цикотићу: Анекси уговора сачињавани на основу папирића или усмено

Srna
Foto: srna

САРАЈЕВО- Свједоци Тужилаштва БиХ Енес Хусеиновић и Марио Шего рекли су пред у Судом БиХ, у наставку суђења министру безбједности у Савјету министара Селми Цикотићу, оптуженом за злоупотребу положаја док је обављао функцију министра одбране чиме је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ, да су анекси уговора сачињавани на папирићима или усмено.

Хусеиновић и Шего посвједочили су да су анекси уговора сачињавани на основу папирића или усмених упутстава, да је Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ вршила истрагу и да оно што је утврдио Генерални инспекторат пише у извјештају.

Хусеиновић је рекао да је од марта 2013. до 2018. године радио као генерални инспектор у Министарству одбране у Савјету министара, те да су у том одсјеку радили интерне истраге, док је област кривичних дјела била у надлежности других органа.

"Анализа и извјештај око продаје наоружања загребачкој фирми Скаут који су сачињени 2013. године показали су да се улазило у складишта, да сунеке ставке мијењане и уочени су одређени пропусти на свим нивоима и све то се налази у извјештају", навео је Хусеиновић.

Он је напоменуо да у извјештају пише да су одређене ставке из уговора са "Скаутом" мијењане, да долази до измјена типова наоружања и муниције, а инспектори генералног инспектората којима је, како је посвједочио, вјеровао, уочили су да су наоружање и муниција били на стању у моменту сачињавања анекса уговора са овом фирмом.

Хусеиновић је напоменуо да је и Сипа један или два пута тражила извјештај, али да Генерални инспекторат није радио са том полицијском агенцијом на истрази јер, како је навео, то није био посао Инспектората. Шего је навео да је прије стварања заједничког Министарства одбране и Оружаних снага БиХ радио у федералном министарству и да су са "Скаутом" преузети уговори.

"Радио сам на припреми анекса уговора и за те анексе су ми достављани папирићи, а често ми је то саопштавано и усмено или на папирићу измјене написане у рукопису. Било је замјена средстава и одређена средства из основног уговора мијењана су за друга и није било никакве пропратне документације", рекао је Шего и додао да су те измјене, односно, инструкције прављене према налогу тадашњег помоћника. Он је додао да му је све то представљено да је хитно. "Анексима се мијењала количина, али је цијена остајала иста", рекао је Шего.

Он је напоменуо да није учествовао нити је био укључен у преговоре са "Скаутом". На питање члана судског Вијећа Бранка Перића због чега се уговори са "Скаутом" нису раније рјешавали, Шего је рекао да тадашњи министар одбране Никола Радовановић то није могао реализовати због притисака међународних организација у БиХ.

"Постојао је мораторијум на извоз наоружања и војне опреме све до споразума из Добоја о рјешавању вишкова наоружања и војне опреме", рекао је он.

На данашњем рочишту није се појавила свједок Тужилаштва Ениса Чаушевић због болести, па је њено саслушање планирано за наредно рочиште, које је заказано за 10. мај у 9.00 часова. За тада је, осим Чаушевићеве, планирано саслушање тадашњих замјеника министра одбране БиХ Марине Пендеш и Живка Марјанца. Оптужница терети Цикотића да је, као службено лице у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је од 2009. до 2011. године починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Потписивањем нових уговора и анекса уговора, Цикотић је фирми "Скаут" обезбиједио да, умјесто једне врсте производа, буду испоручени други, новији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана