Шверцери хероина негирали кривицу

Небојша Томашевић
Шверцери хероина негирали кривицу

Сарајево - Седам оптужених које је Агенција за истраге и заштиту (SIPA) ухапсила у акцији "Оскар" због организоване трговине дрогом негирали су кривицу у Суду БиХ.

Да нису криви изјавили су: Али Локај (55) из Дечана са Косова, Нијаз Мухареми (52) из Тетова у Македонији, Хакија Меховић (54), Нермин Планинчић (39) и Вахидин Добрача (29), сви из Сарајева, Ељшани Агим (52) из Бихаћа и Видак Милић (60) из Зворника.

Њих тужилаштво терети да су од јула до половине децембра прошле године шверцовали хероин и сканк из Македоније, Србије и са Косова у БиХ. У оптужници је наведено да су они хероин мијешали са одговарајућим супстанцама ради увећања масе, те након тога продавали дрогу у БиХ и Србији њима познатим особама. Према наводима оптужнице, чланови групе су у више наврата прокријумчарили око два и по килограма хероина и килограм и по сканка, те 400 грама смјесе за мијешање са дрогом ради повећања њене масе. Дјеловали су као организована група којом је руководио Локај.

У међусобној комуникацији и договорима о препродаји дроге најчешће су користили шифроване термине који су означавали врсту, количину и цијену дроге, као и мјесто и вријеме сусрета ради преузимања и исплате. Акција "Оскар" спроведена је 12. децембра 2014. године, када је ухапшено осам особа и заплијењено око килограм хероина и 800 грама масе за миксање са дрогом. Током акције претресено је десет локација на подручју Сарајева, Бихаћа и Зворника. Према незваничним информацијама, ухапшени Видак Милић из Зворника није познат по кривичним дјелима из области кријумчарења дроге. Он се бави превозом робе и људи преко ријеке Дрине из и у Србију. Сумња се да су га кријумчари ангажовали да за њих превезе дрогу.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана