Шверцер оружја и дроге пуштен из притвора

Небојша Томашевић
Шверцер оружја и дроге пуштен из притвора

Сарајево - Ариф Пелеш (46) из Брчког, који је оптужен за међународни шверц оружја и наркотика, пуштен је из притвора да се брани са слободе, а одређене су му мјере забране.

Ову одлуку донио је Суд БиХ након што је потврдио оптужницу против Пелеша и Предрага Вракеље (30), који је оптужен заједно с њим. Мјере забране за Пелеша односе се на напуштање мјеста боравишта, путовања уз привремено одузимање путних исправа, те забрану састајања и приближавања свједоцима на удаљеност мању од 100 метара. Из Суда БиХ је саопштено да, у случају да прекрши изречене мјере, оптуженом може бити одређен притвор.

Према оптужници, Пелеш је од средине јула 2013. до априла ове године организовао криминалну групу, којој је приступио и Вракеља. Бавили су се међународном трговином хероином, кокаином и сканком, као и трговином оружјем у БиХ, Словенији, Аустрији и другим земљама. Пелеш је као организатор у састав групе врбовао и ангажовао више особа користећи познанства из мотоциклистичких група, јер је био члан међународне мото-групе "Хелл Ангелс", чији је члан такође био и Вракеља. Група је дјеловала тако што је Пелеш дрогу и оружје набављао од њему познатих особа, а потом је за продају те дроге ангажовао друге особе на подручју Брчко дистрикта и БиХ. Пелеш је истовремено дио дроге, али и оружје путем курира и других њему познатих особа превозио на подручје земаља Европске уније, а нарочито Словеније и Аустрије. Пелеш и Вракеља су ухапшени у априлу ове године у међународној акцији "Шилинг" на подручју БиХ.

Републичка комисија разматраће данас пристигле елаборате о посљедицама поплава

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана