Судском полицјацу 26 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Судском полицјацу 26 мјесеци затвора

Бањалука - Суспендовани судски полицајац Драго Ђенић (46) из Кнежева осуђен је јуче у бањалучком Окружном суду на јединствену казну од двије године и два мјесеца затвора и новчану казну од 2.000 марака због зеленаштва и преваре.

Вијеће којем је предсједавала судија Олга Пантић ослободило је Ђенића оптужби да је починио покушај уцјене.

Ђенић је према пресуди обавезан да врати 5.000 марака нелегално стечене имовинске користи и да плати 27.000 марака Слободану Марковићу, којег је оштетио чинећи кривична дјела. Обавезан је да плати судске трошкове, а у казну ће му бити урачунато вријеме проведено у притвору од око осам и по мјесеци.

Према наводима у пресуди, Ђенић је Марковићу позајмио 18.000 марака са мјесечном каматом од 2.000 КМ. Наводи се да је искористио његову лошу финансијску ситуацију, па је од Марковића као залог за враћање дуга узео камион "волво" с приколицом. Камион је продао за 60.000 марака, од чега је Марковићу дао свега 10.000, а остало задржао за себе. Марковића је довео у заблуду да камион ничему не вриједи и да га је једва продао за 33.000 марака. Ђенић се теретио да је покушај уцјене починио над љекаром Данком И. којем је позајмио 7.000 марака и на име те позајмице тражио од њега да му "среди" пензионисање и исплату отпремнине од 30.000 марака. Вијеће сматра да Окружно тужилаштво није доказало ову тачку оптужнице.

Образлажући пресуду судија Олга Пантић је казала да суд сматра да је доказано да је Ђенић починио зеленаштво и превару и да му је изречена одговарајућа казна за та кривична дјела. Навела је да је суд као отежавајуће околности за Ђенића цијенио то што је судски полицајац и да је у радњама исказао бруталност, насилност и упорност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана