Суђење за свирепо убиство: Мандић тврди да није усмртио Богдановића и да му је то намјештено

Н. Т.
Архива
Суђење за свирепо убиство: Мандић тврди да није усмртио Богдановића и да му је то намјештено

БАЊАЛУКА – Оптужени Далибор Мандића (37), којег терете за брутално убиство Ариела Богдановића (28) којег је избо ножем, тврди да то није урадио и претпоставља да му је намјештено да би био повезан са тим злочином јер му је неко оставио црвену јакну какву је носио починилац убиства.

Он је у вишечасовном свједочењу у бањалучком Окружном суду казао да  није имао сукоба са Аријелом и да је с њим причао само два пута док су ишли на посао.

Када га је предсједник судског вијећа Драган Улетиловић питао ко је убио Аријела, Мандић је рекао да не зна те је истакао да је "ужас то што се десило и да нико није заслужио тако нешто". Он је првих сат и по свједочења причао о свом животу те је говорио да  су га пратили неки људи који личе на криминалце, да му је неко улазио у станове у којима је боравио и уништавао гардеробу. Испричао је чак да му је неко украо мачку те га омамио неким средством док је спавао у стану и уклонио му длаке са листова на ногама.  Говорио је и да му је силована мајка и бака убијена.

- Тог дана када се десило убиство на послу је било све нормално и из фирме сам се вратио кући око 18 часова. Одморио сам, мало презалогајио, слушао музику до 18.45 часова. Након тога сам се спремио и отишао на џогирање. Носио сам сиви дукс, црну тренерку - рекао је Мандић.

Појаснио је да је шетао Старчевицом до Аде и до Кампуса у студенском центру у насељу Борик гдје се задржао 10 минута након чега се вратио у стан да се пресвуче јер је смочио патике.

-  Касније сам отишао у теретану гдје сам стигао у 21 час. Када сам излазио из стана, испред сам видио сиви караван у њему два човјека који личе на криминалце које сам у раније виђао. Вратио сам се око 22 часа и затекао сам да је отворен стан иако сам га закључао. Био је неки одјевни предмет,  нека црвена јакна окачена на кваку и вински чеп на столићу. Нисам знао шта да мислим, некоме ме зеза јер то није моје и није било прије ту - рекао је Мандић.

Додао је да је прегледао јакну и није уочио никакве трагове,  а да је тек након што се одморио на телефону око 22.30 часова прочитао  се десило убиство и  да је убијен његов колега Аријел што га је шокирало.

- Видио сам снимак убиства и да је починилац у црвеној јакни те сам тада посумњао да ми је намјештен догађај, да ме некако повежу са тим. Нисам имао везе са тим одјевним предметом и убиством-рекао је између осталог Мандић.

Признао је да је поменуту јакну, али и свој дукс бацио у контејнер да га не би повезивали са  злочином, који није урадио. На питање судије Улетиловића зашто је бацио и свој дукс, он је рекао да је то  урадио јер је знао да је у вријеме убиства у разлици око пола часа пролазио у близини мјеста догађаја у том дуксу. Мандић је у једном моменту  рекао да чак мисли да јакна која је код њега остављена није користио убица, те да му је то остављено да га уплаши.  Свједочењу оптуженог присуствоала је родбина убијеног и њохов опуномоћеник адвокат Марко Микеш.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи у оптужници Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет" према Рабровачком мосту. Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле  камере оближњег видео надзора.

 

ПРИЗНАЊЕ

Далибор Мандић истакао је да је злочин признао у полицији збор притисака и злостављања иако је додао да није ударан.

- Инспектор Милорад Тодоровић ми је стално говорио да зна да сам то урадио ја, да само треба да признам, кажем мотив. Говорио сам да нисам то урадио. Испитивање је трајало 13 часова и онда је кад сам остао с њим насамо извукао ме за лисице, везао за стубиште и урлао. Рекао сам дај папир напиши шта хоћеш, потписаћу. И онда је он испричао како се све десило и ја потврдио да еј било тако само да ме пусте. Мислим да сам признањем спријечио да добијем батине-рекао је Мандић.

Рекао је да је код тужиоца рекао да остаје код раније изјаве и признања јер је био у шоку, полусвестан, гладан, исцрпљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана