Суђење Зељковићу: Предочени мејлови који нису нађени у истрази?

Небојша Томашевић
Суђење Зељковићу: Предочени мејлови који нису нађени у истрази?

БАЊАЛУКА - Током испитивања власника агенције „Травел фор фан“ оптуженог Саше Марковића, одбрана бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића у бањалучком Окружном суду користила је мејлове које, како тврди републички тужилац Сања Тадић – Стојисављевић, нису нађени током истраге.

- Током претреса у Институту рекли су нам да нису сачувани имејлови на рачунару Зељковића, а сада смо свједоци да их одбрана предочава. Питам да ли се овдје ради о прикривању доказа или манипулацији - рекла је тужилац која је најавила могућност "посебне истраге".

Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић, али и он сам,  појаснили су да су то мејлови који су на њихов захтјев добили од Института за јавно здравство РС гдје су  остали сачувани на серверу.

Осим Зељковића и Марковића у овом случају  оптужени су директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић и директор фирме "Промединг" Драган Дубравац. Оптужница Зељковића и остале терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Републике Српске за  више од 1,3 милиона КМ.

Тросатно испитивање Марковића од стране Зељковићевог адвоката Јадранке Ивановић обиљежила је расправа са предсједником судског вијећа,  приговори тужиоца и Марковићевог адвоката. Питања су приговорима ”сјекли” тужилац и Марковићев бранилац Немања Радусиновић и они су углавном и прихваћени па су бројна питања одбијена. Судија је упозоравао адвоката да концентрише питања и да не иде у ширину.

Адвокат  Ивановић данас је истакла да је Марковић обмануо њеног клијента тврдећи да може да набави заштитну опрему из Кине. Она је закључила да је он био неспреман да уђе у посао те да је прећутао да није успио обезбиједити превоз и новац за плаћање, јер је на рачуну имао само 487 марака.

- Оптужени је обмануо Зељковића да има робу из Кине и да може да ју испоручи. Међутим, није имао новац да ју плати. Зашто сте ушли у посао, кад немате с чим. Били сте голи као пацов - констатовала је она због чега је добила опомену од судије за вријеђање свједока. 

Ивановићева се након упозорења судије извинила и рекла да се тако у народу каже када неко нема новаца.

Марковић је све то негирао. Рекао је да је имао неколико начина да реализује набавку, а једна од опција му је била да узме кредит, а друга да му новац позајме пословни партнери. 

- Међутим због проблема са транспортом тај посао није реализован па није било потребе за тим - рекао је Марковић.

 Током испитивања Ивановићева је Марковићу предочила имејл комуникацију са фирмом "Флај Босниа" око преговора за карго превоз робе из Кине од осам до 10 тона од краја марта 2020.године. Истакла је да је видљиво да уговор о превозу није никада потписао и да је када је дао понуду Зељковићу и потписао уговор о набавци заштитних медицинских одијела знао да нема превоз робе из Кине и да не може да из те земље набави одијела.

- То није тачно, за проблем превоза смо сазнали након потписивања уговора с Институтом. Ту робу је требало да довезе та фирма, а уговор с њима нисам потписао јер би се плћали пенали ако се не реализује. У то доба било је опште познато да се скрећу авиони с робом - рекао је Марковић те додао да је са фирмом "Флај Босниа" комуницирао и телефоном, а не само мејловима.

Иста одијела

Током испитивања адвокат је Марковићу предочила и спецификације одијела које је "Травел фор фан" набављао из Турске и Кине те рекла да тврди да су те спецификације исте. Тражила је од свједока да он то погледа и каже да ли су исте.

- То не видим прочитати, хајте прочитајте ви па кажите. Уосталом не видим зашто не би била иста спецификација заштитних одијела  из Америке, Кине, Турске - рекао је Марковић.

Зељковић је затим додао да одговор свједока указује на непознавање материје јер Кина и Европска унија, по чијим правилима ради Турска имају различите стандарде.

Одбрана Зељковића на данашњем рочишту није стигла да испита Марковића и наставиће на сљедећем.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић упозорио је адвоката да сконцентрише питања како би се што ефикасније и брже окончало испитивање.

Марковићева одбрана је раније саопштила да он с тужилаштвом преговара о признању кривице након чега је  одлучио да буде саслушан као свједок. Оптужница га терети за давање мита Зељковићу, који је оптужен за примање мита и злоупотребу службеног положаја.

Према оптужници заштитна одијела туристичка агенција “Травел фор фан” ја купила на домаћем тржишту за 21,50 КМ, а затим су она Институту продавана по 50 КМ за комад. Марковић је раније испричао да је по основу тог уговора, као својеврсну накнаду Зељовићу давао девет марака за свако одијело, те да му је у просторијама његове странке, Уједињене Српске, однио око 250.000 марака.

 

Ванземаљци

Током испитивања Саше Марковића, адвокат Ивановић тражила је да се у судницу изнесе врећа са заштитним одијелом које је набављано за Институт, а одузето током истраге.

Тужилац Сања Тадић - Стојисављевић рекла је да нису упознати са захтјевом за извођење тог доказа. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је даје одбрана требала раније суду писмено да то тражи.

- Што нисте раније о томе обавијестили предсједника судског вијећа, не можемо сада поступати тако као ванземаљци - рекао је судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана