Суђење за свирепо убиство Аријела Богдановића: ДНК вјештачење окончано након четири мјесеца

Небојша Томашевић
Суђење за свирепо убиство Аријела Богдановића: ДНК вјештачење окончано након четири мјесеца

БАЊАЛУКА - ДНК вјештачење трагова са одјевних предмета и других ствари које су изузете током увиђаја и у претресу стана Далибора Мандића, оптуженог за свирепо убиство Бањалучанина Аријела Богдановића, завршено је након четири мјесеца, и на сљедећем рочишту ће налаз о томе  образложити вјештак. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић, по чијој наредби је урађено вјештачење, рекао је да је налаз стигао тек јутрос, због чега вјештак није ни позван.

Рочиште је потом одгођено за 3. септембар када ће бити саслушан вјештак.

Суд је наредбу  за поменуто вјештачење издао у марту  јер, како је раније образложио судија, то неопходно у циљу утврђивања истине. Према ранијем образложењу суда вјештачене су, између осталог, Мандићеве патике на којима је уочена мрља налик на крв,  руксак у коме су биле патике и флашица воде, као и трагови који су изузети из стана оптуженог. Међу стварима чије вјештачење тражио суд су и одјећа оптуженог и жртве као и Богдановићев руксак.

Ово је четврто рочиште од издавања наредбе за вјештачења, а израда овог налаза трајала је овако дуго између осталог јер је у лабораторији Завода за судску медицину Републике Српске био покварен апарат за ДНК анализе.

У овом предмету извођење планираних доказа тужилаштва и одбране окончано је 12. марта и тада је суд одгодио завршне ријечи јер је како је тада суд одлучио да је потребно урадити додатно ДНК вјештачење које није урађено у истрази.

Данашњем рочишту присуствовао је отац убијеног младића Томо Богдановић, као и опуномоћеник ове породице адвокат Марко Микеш.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра 2022. године око 19.35 часова на Булевару Српске војске у Бањалуци. Како се наводи у оптужници, Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Рабровачком мосту.

Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз Булевара Српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле камере оближњег видео надзора.  Истрага је показала да је након злочина осумњичени скинуо ођећу са себе, односно црвену јакну и бацио је у контејнер. Полиција је ту јакну пронашла.  Мандић и Богдановић су заједно радили у једној фирми у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана