Суђење судији Мири Вучетић: Вјештак рекао да је исплаћен у кешу за налаз донесен на "УСБ стику"

Небојша Томашевић
Суђење судији Мири Вучетић: Вјештак рекао да је исплаћен у кешу за налаз донесен на "УСБ стику"

БАЊАЛУКА - Вјештак геодетске струке Стаменко Мирковић казао је у бањалучком Окружном суду да је налаз вјештачења у једном предмету расподјеле имовине који је водила оптужена судија Мира Вучетић доставио у електронским облику на "УСБ стику" и да је за то плаћен у кешу.

Оптужница судију Миру Вучетић терети за злоупотребе службеног положаја јер је  у више наврата током 2014. године у својој канцеларији, у намјери да себи прибави корист, узела укупно 2.400 марака од више странака на име предујма за вјештачења. Наводи се да је знала да је то супротно Правилнику  о унутрашњем судском  пословању.

Мирковић, који је је био свједок одбране оптужене, истакао је да се не може сјетити да ли је касније доставио налаз у писаном облику нити колико је новца добио, а зна да му је паре дала тадашњи судијин сарадник Ранка Каурин у канцеларији судије.

На питање тужиоца Горана Гламочанина, да ли је имао одлуку суда за ангажовање, рекао је да се не сјећа и да код себе нема документ о ангажовању.

Мирковић је још истакао да је то једини налаз који је урадио, а да није са судијом излазио на лице мјеста, али да не може рећи зашто је то тако било. Потврдио је да суду није доставио трошковник за налаз.

Поступајућег судију Благоја Драгосављевића интересовало је да ли је свједок потписао потврду о примопредају новца, али Мирковић се није могао сјетити.

Бивша сарадница судије Вучетић, Ранка Каурин која је такође била свједок одбране, прво је рекла да никоме и никада од вјештака није  дала паре и да то судије одређују. Међутим, када је на захтјев судије Драгосављевића суочена са свједоком Мирковићем, рекла је да је могуће да је дала новац  вјештаку и то искључиво по наређењу судије која  није била у канцеларији када је вјештак донио налаз. Каурин  је испричала да су имали случајева да су од странака у канцеларији узимли новац  у кешу за предујам вјештачења у предметима оставинске расправе.

- Углавном се све плаћало преко рачуна, али на инсистирање странака које журиле имали смо пар случајева плаћања у кешу. Након сваке уплате странци је издавана потврда, а новац је стављан у коверту на којој се напише о ком предмету је ријеч и колики је износ те се то чува у спису, ладицама у столу у канцеларији-казала је Каурин.

Нагласила је да је судија Вучетић била јако коректна и професионална и да сигурно није узимала новац за себе.

- Да је судија мислила да узме паре, не би издавала потврде.Није завршила право на грани-рекла је Кауринова.

Тужилац Горан Гламочанин приговорио је исказу оба свједока те истакао да у спису о оставинској расправи у којем је учествовао Мирковић нема нигдје документа да је он ангажован као вјештак. Истакао је и да нема писаног налаза у писаном облику, нити доказа да је налаз достављен.

Друге судије

Током свједочења Ранка Каурин истакла је да зна да су и друге судије радиле на сличан начин као оптужена и узимали новац у канцеларији. Међутим, није жљела да каже ко су те судије док се, како је рекла, против њих не подигне оптужница.

Судија Благоја Драгосављевић је упозорио да то мора да каже иначе ће је казнити, па је Каруин рекла да је то чинио судија Стево Ћулибрк. Казала је  да је она то пријавила и да је судија смијењен и да је тада реаговала и Комунистичка партија. Истакла је да не зна да ли је у новије и вријеме док је она радила у Суду са Вучетићевом неко узимао новацу у кешу од судија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана