Суђење Марију Љубојевићу у Окружном суду у Бањалуци: Заврзлама око изјава свједока

Небојша Томашевић
Суђење Марију Љубојевићу у Окружном суду у Бањалуци: Заврзлама око изјава свједока

БАЊАЛУКА - Полицијски инспектори Срђан Шодоловић и Младен Гускић истакли су да су свједоци, које су испитивали у оквиру истраге против оптуженог Марија Љубојевића (42) из Бањалуке, били нормални и способни те сами дошли у полицију да дају изјаве.

Адвокат оптуженог Милица Цвијановић тврди да то и није баш било тако и да су свједоци били или у апстиненцијалној кризи или под дејством наркотика. Она је истакла да изгледа суду у овом случају није битна "материјална", већ "процесна истина" након што јој је судско вијеће, којим је предсједавала судија Зорица Барош, одбило неколико питања.

Инспектор Шодоловић саслушавао је свједока Драгана Максимовића и рекао је да је он био свјестан и нормалан, те да га не би саслушавао да је био под утицајем дроге или других опијата.

Адвокат Цвијановићева га је питала да ли је Максимовић зависник од дроге, на што је инспектор одговорио да му је познато да је тај свједок конзумирао наркотике. Инспектор Шодоловић је рекао да се сјећа саслушања свједока Максимовића и да је било специфично, јер је он сам непозван дошао у полицију и рекао да жели да свједочи.

На питање адвоката Цвијановићеве, свједок је потврдио да је Максимовић био у болници ради предозирања, али да га је он саслушавао након тога.

Цвијановићева је приговорила истакавши да се тај свједок предозирао 17. новембра 2019. године, а испитиван дан касније те да по њеном мишљењу није био способан да свједочи, јер је или био у апстиненцијалној кризи или под утицајем дроге. Она је питала свједока Шодоловића како зна да тај свједок није био под утицајем дроге или у апстиненцији. Свједок је одговорио да је обучен за то, након чега је Цвијановићева тражила да јој објасни понашање особа под дејством наркотика и они који су у апстиненцијалној кризи. Тада је реаговала предсједник судског вијећа Зорица Барош која је рекла да свједок није стручњак и да то може само да каже љекар стручњак. Цвијановићева је поновила да она због тог стиче утисак да суду није битна материјална већ само процесна истина. Инспектор Гускић, који је саслушавао свједока Радована Станковића, казао је да је и он сам дошао у полицију и донио дрогу и рекао да хоће да свједочи.

Истакао је да је Станковић био способан да да исказ и да му је дјеловао нормално. Адвокат Цвијановићева је приговорила истакавши да је сам свједок Станковић раније у суду изјавио да је био под утицајем дроге када је испитиван, а инспектор сада тврди другачије.

Љубојевића тужилаштво терети за неовлаштену производњу и промет опојних дрога и омогућавање уживања опојних дрога. Терете га да је од средине 2019. до 24. септембра 2020. године продавао хероин и екстази. Хероин је у више наврата продао по цијенама од 28 до 50 КМ, а да је на име ранијег дуга од 600 КМ једном лицу дао више врећица екстазија. Љубојевића терете и да је 24. септембра 2020. године Драгану Николићу и Р. М. у возилу "голф 6" на путу Приједор - Бањалука омогућио да уживају хероин.

Приједлози

Адвокат Милица Цвијановић је најавила да ће с обзиром на свједочења инспектора позвати стручну особу да појасни како се понашају особе под наркотицима.

- Морамо да утврдимо ко говори истину, дилери или инспектори. Чудно је да поједини дилери говоре од кога су набавили дрогу, откривају изворе, а нико прстом да мрдне да то провјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана