Суд у Задру прихватио ранију пресуду Илијашевићу

Aгенције
Суд у Задру прихватио ранију пресуду Илијашевићу

Сарајево - Жупанијски суд у Задру прихватио је пресуду Кантоналног суда у Новом Травнику којом је одбјегли Доминик Илијашевић Цомо осуђен на 15 година због ратног злочина над бошњачким становништвом у општинама Вареш и Кисељак и убиства једног лица у Кисељаку.

На одлуку Жупанијског суда у Задру дозвољена је жалба. Због тога Илијашевић, којем је Кантонални суд у Новом Травнику изрекао 15 година затвора, не може бити упућен на издржавање преосталог дијела казне до доношења другостепене одлуке - пренио је Бирн.

Илијашевићев адвокат Бранимир Зорица најавио је подношење жалбе. Он је додао да је Илијашевићу преостало да одслужи близу осам година затвора.

Илијашевић је у септембру побјегао из БиХ у Хрватску са одслужења казне у мостарском затвору. Пошто има држављанство Хрватске, он не може бити изручен БиХ.

Жупанијски суд у Задру прихватио је пресуду на основу споразума о извршењу судских пресуда између БиХ и Хрватске.

Илијашевића, бившег припадника Јединице за посебне намјене "Матурице" ХВО-а, Врховни суд Федерације БиХ је 2008. осудио на 14 година затвора због злочина над становништвом општина Вареш и Кисељак, међу којима су и убиства почињена у селу Ступни До.

Годину касније, Кантонални суд у Новом Травнику осудио га је на четири и по године због убиства у Кисељаку почињеног током рата. Суд у Травнику му је изрекао јединствену затворску казну од 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана