Стричевић поново ослобођен оптужбе за злочине

Небојша Томашевић
Стричевић поново ослобођен оптужбе за злочине

Сарајево - Врховни суд Федерације БиХ укинуо је пресуду Кантоналног суда у Бихаћу којом је Славко Стричевић осуђен на 10 година затвора због ратног злочина.

Након укидања пресуде одређено је да ће у овом случају бити одржано ново суђење.

Пресуда је укинута након разматрања и прихватања жалбе Стричевићевог браниоца Јове Пилиповића.

- Првостепени суд је починио битну повреду кривичног поступка. Побијана пресуда не садржи анализу свих изведених доказа. Осим тога, пресуда у овом случају је укидана и раније те првостепени суд није поступио по упутама из тог рјешења о укидању - наведено је, између осталог, у рјешењу о окидању пресуде.

Додаје се да је због свега тога одлучено да се процес у овом случају изведе поново и то пред вијећем Врховног суда.

Стричевић је на казну од десет година осуђен након поновљеног суђења у Кантоналном суду у Бихаћу почетком новембра прошле године. Суђење му је поновљено након што је Врховни суд ФБиХ у септембру 2014. године укинуо ранију осуђујућу пресуду Стричевићу. Оптужница Стричевића терети да је као припадник резервног састава полиције током 1992. године на подручју тадашњег Босанског Петровца учествовао у убиствима припадника тадашње Територијалне одбране БиХ Емсуда Смаиловића, Садка Бурнића и Мустафе Цикоте.

У оптужници је наведено да су мјештани села Јасеновац 28. јуна 1992. заробили Цикоту, Смаиловића и Бурнића, те их спровели пред пошту у мјесту Бравско код Петровца. Ту их је оптужени Стричевић злостављао и тукао приликом испитивања. Након злостављања све три заробљеника су тада убијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана