Стечајном управнику и адвокату затвор због мита

Небојша Томашевић
Стечајном управнику и адвокату затвор због мита

Бањалука - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду бањалучког Окружног суда, којом је бивши стечајни управник предузећа "Прерада дрвета" Радован Јаковљевић осуђен на четири године затвора и новчану казну од 18.000 марака због тражења и примања мита од 100.000 марака.

Потврђена је и изречена казна адвокату Ђурђу Шушићу од године затвора и 6.000 марака новчане казне. Он је осуђен јер је помогао Јаковљевићу у примању 70.000 марака мита.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић је казала да је пресуда изречена након што је вијеће одбило као неосноване жалбе одбране оптужених.

- Разматрајући жалбе утврђено је да нема основа да буду прихваћене па је само потврђена првостепена пресуда - објаснила је Деспотовићева.

Према наводима у пресуди, Јаковљевић се терети да је у својству стечајног управника у предузећу "Прерада дрвета" из Котор Вароша крајем 2008. од директора предузећа "Далекс Пајић" такође из Котор Вароша Дојчина Пајића захтијевао и примио 70.000 марака, а у новембру 2012. године још 30.000 марака. То је учинио да би исплатио потраживања предузећа "Далекс Пајић" од "Прераде дрвета" као дужника.

Шушићу се на терет ставља да је као пуномоћник "Далекс Пајића" на свој банковни рачун примио 116.000 марака. Потом је новац подигао са рачуна и предао Јаковљевићу 70.000 које је он захтијевао од Пајића лично и предао њему. Шушић је остатак задржао за себе, а знао је да је 70.000 марака Јаковљевић тражио незаконито од Пајића.

Јаковљевић и Шушић су ухапшени у новембру 2012. године послије вишемјесечне истраге због договора са бизнисменом Пајићем, који живи у Штутгарту у Њемачкој.

Пајић је имао велика ненаплаћена потраживања од "Прераде дрвета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана