Шта су рекли свједоци одбране на суђењу Обрену Петровићу: Да ли је било могуће одбранити Добој

Небојша Томашевић
Шта су рекли свједоци одбране на суђењу Обрену Петровићу: Да ли је било могуће одбранити Добој

БАЊАЛУКА - Поплаве које су задесиле Добој 2014. године спадају у ред оних које се дешавају у 500 и 1.000 година и град апсолутно ничим није било могуће одбранити.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду свједок  одбране Младен Вулић на наставку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Петровића и Видаковића терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

- Ново ријеке Босне је страховито брзо растао, а 14. маја између 11 и 17 часова нарастао је на четири метра. У поноћ је већ био пет метара.  На дан поплаве 15. маја око седам часова водостај је био више од шест метара - рекао је Вулић који је у вријеме поплава био технички директор у добојском “Водоводу”.

Појаснио је да у Добоју постоји прецрпна станица која испумпава воду из града и да је у спорно вријеме она радила док није нестало струје.

Истакао је да се у то вријеме чуо са градоначелником Добоја оптуженим Петровићем који му је рекао да спасава материјално техничка средства и људе.

Вулић је нагласио  да је био на терену и видио да је у току градња насипа уз поток Лијешањ и поред корита Босне по магистралном путу у насељу Усора, од такозваног Жељезног моста до ушћа потока Лијешањ.

- Да није било тог насипа, вода би ушла у град око два или три часа  ујутро у ноћи 14. на 15. мај. Насип је могао да издржи до шест метара висине водостаја, а Босна је била на 6,6 метара. Сви одбрамбени насипи се пројектују на стогодишње воде, а ова поплава је  категорисана као она која се дешава у 500 до 1.000 година. Вода је у Добој ушла из правца насеља Усора и потока Лијешањ 15. маја између 10 и 11 часова - рекао је између осталог Вулић.

Руководилац у “Електро-Добоју” Зоран Благојевић у свом свједочењу похвалио је рад Петровића и његове организационе способности. Казао је да се са чуо више пута са њим у вријеме поплае и да му је  помогао и одобрио камионе с пијеском да се заштити складиште “Електро-Добоја” у Усори.

- Обрен ми је рекао да спасавам материјално техничка средства и људе. Пошто смо  имали два чамца тражио је да их ангажујемо и један је дат Цивилној заштити. Казао ми је да с једним чамцем обиђем вртиће, школе, дијализни центар и болницу. То сам са два електроинжињера  урадио и вртићи и школе су већ били евакуисани. Из Дома здравља смо спасили шефа хитне и још неколико људи, док у Дијализном центру није било никога. Обрен ми је рекао да обиђем ниске објекте,  куће и спасили смо једног човјека са крова. Спасили смо више људи - испричао је између осталог Благојевић.

СИРЕНА

Свједок Зоран Благојевић казао је да је сирену за узбуну  у Добоју чуо око осам часова ујутро на дан поплава 15. маја. Појаснио је да је неколико часова прије, односно у ноћи између 14. и 15. маја на мјесту гдје се градио насип код потока Лијешањ и ријеке Босне чуо да је Обрен Петровић предложио да се свира сирена за узбуну.

- Било је то око  час иза поноћи и тада је шеф фирме која је радила насип рекао да се то не ради јер ће се радници повући. Казао је да ће насипа издржи до ујутро-појаснио је Благојевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана