Шта је вјештак рекао на суђењу у предмету "Галерија"

Небојша Томашевић
Шта је вјештак рекао на суђењу у предмету "Галерија"

БАЊАЛУКА - Кокаин, канабис, амфетамин и екстази као и трагови ових наркотика пронађени код појединих оптужених у предмету "Галерија".

Ово је утврђено вјештачењем одузетих ствари и материја које је урадила вјештак хемијске струке Биљана Васић -  Дакић.

Она је на суђењу у бањалучком Окружном суду образложила налаз у коме је, између осталог, навела да су наркотици откривени на предметима и у материјама одузетим од оптужених Мирка Радака, Саше Липовца,  Александра Грандића и Николе Јанковића из Градишке.

Осим поменутих у овом предмету на оптуженичкој клупи  због шверца наркотика су Страхиња Дринић,  Данијел Тодоровић те Огњен Шобота сви из Градишке. Све оптужене у предмету "Галерија" терете за неовлашћену производњу и промет опојним дрогама, док Дринића, Тодоровића, Шобота и  Грандића, који је иначе професор, терете и за омогућавање уживања опојних дрога. Радак је по занимању фризер.

Вјештак Биљана Васић -  Дакић у налазу је навела да је на дигиталним вагама, које су према наредби тужилаштва за вјештачење одузети од Радака пронашла трагове кокаина. Појаснила је да је поменута  дрога откривена и у материји која је у врећици  одузета од њега.

Према њеном налазу анализа праха који се налазио у пластичној кутији, која је такође одузета од Радака, показала је да се ради о креатину који се, како је рекла,  додаје опојним дрогама ради повећања масе.

-  Биљна материја која је према наредби тужилаштва одузета од оптуженог Грандића садржи у себи ТХЦ и ради се о канабису. На тањиру, пластичним кутијама као и новчаници од једног долара смотаној у цјевчицу, одузетим од овог оптуженог,  нађени су трагови амфетамина - рекла је Васић - Дакић образлажући налаз.

Према њеним ријечима анализом таблета које су одузете од Грандића утврђено је да се ради о екстазију и амфетамину МДМА.

Вјештак је појаснила да је анализом материје одузете од оптуженог Липовца утврдила да садржи ТХЦ и да се ради од канабису.

Такође, према њеним ријечима та дрога је пронађена и међу материјама и предметима одузетим од оптуженог Јанковића.

Сви оптужени су ухапшени  у октобру прошле године у акцији "Галерија" и терете их да су  од друге половине 2021. године до  11. октобра 2023. године  на подручју Градишке неовлаштено набављали и продавали кокаин, спид, екстази и марихуану. У оптужници је наведено да је веће количине дроге набављао Липовац те је продавао сам и  давао другима оптуженим да је продају. Наркотике су оптужени,  у зависности од врсте и количине,  продавали по цијенама од 50 до 800 КМ, а у једном случају Тодоровић је од Липовца преузео дрогу и продао 20 грама кокаина  за 2.000 евра.

Према ранијим информацијама из истраге дрогу су између осталог продавали у кафићу "Галерија" у власништву Дринић, а  по коме је акција и добила име.

Током акције "Галерија" било је ухапшено 10 осумњичених и заплијењено око 28 грама кокаина и 400 грама спида, као и таблете екстазија. Одузети су оружје, новац и провалнички професионални алат. Већина оптужених позната је од раније по кривичним дјелима и осуђивана.

ПРИГОВОРИ

Бранилац оптуженог Мирка Радака, адвокат Јадранко Ступар приговорио је налазу вјештака Биљане Васић - Дакић. Он је истакао  да је налаз нелогичан и контрадикторан. Бранилац оптуженог Саше Липовца, Александар Томашевић истакао је да од његовог брањеника није одузета кесица која је вјештачена.

- Та кесица није одузета од њега, нити је у претресу  нађена. То ћемо показати кроз материјалне доказе - рекао је Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана