Смиљанић тврди да није његов глас на снимцима

Небојша Томашевић
Смиљанић тврди да није његов глас на снимцима

Бањалука - Бранислав Смиљанић (37) Ћело, који је оптужен за зеленаштво, прање новца и изнуду, изјавио је јуче у бањалучком Окружном суду да није његов глас на снимцима пресретнутих телефонских разговора који су преслушани као доказ против њега.

Смиљанић је ово казао само пет минута након што је члан судског вијећа Милан Благојевић рекао да је за све неспорно да се Смиљанићев глас чуо током преслушаних разговора.

Адвокати Мирко Дабић и Мирослав Микеш казали су да су на незаконит начин прибављени снимци телефонских разговора који се Смиљанићу стављају на терет.

Свједок Смиљанићеве одбране Златибор Бојић рекао је да не зна да је Смиљанић посуђивао новац другима. Казао је да зна да је Смиљанић посуђивао новац од његовог покојног кума Ненада Бановића и то више пута у износима од пет до 10.000 евра.

Смиљанић је оптужен да се бавио зеленаштвом, изнудама и прањем новца од 2007. до септембра прошле године. Он је позајмљивао новац људима с каматом од десет до 20 одсто мјесечно, а када не би враћали, дужницима је пријетио и изнуђивао новац.

Према оптужници, сам Смиљанић је од четири особе којима је позајмио 21.000 марака и 91.540 евра само на име камата узео 58.000 марака, 18.370 евра, "ауди А6", БМЊ 330Д. У овом случају осуђени су Смиљанићеви помагачи Сандро Каурин и Славко Тодоровић. Каурин је правоснажно осуђен у Врховном суду РС на три године и четири мјесеца затвора и новчану казну од 10.000 марака због више изнуда и зеленаштва. Тодоровић је осуђен на десет мјесеци затвора и казну од 500 марака. Сумња се да су Смиљанић и његови сарадници оштетили 100 особа за око 400.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана