Случај Медицинска елктроника: Правобранилаштво тражи поништавање послова

Н. Т.
Случај Медицинска елктроника: Правобранилаштво тражи поништавање послова

Бањалука - Правобранилаштво Републике Српске упутило је бањалучком Окружном суду захтјев за поништење правних послова проистеклих из радњи оптужених у случају "Медицинска електроника", чиме је РС оштећена за око 1,1 милион марака.

Захтјев је прочитан на наставку суђења већинском власнику "МЕ" Мили Радишићу и још тројици оптужених у овом судском поступку. Предсједник судског вијећа Весна Станковић-Ћосовић рекла је да ће на сљедеће рочиште суд позвати представника Правобранилаштва да образложи свој захтјев. Истакла је да у захтјеву Правобранилаштва није јасно да ли они траже надокнаду 1,1 милион марака или одузимање акција "МЕ" од Радишића.

Осим Радишића, оптужени су члан УО "МЕ" и радник Инвестиционо-развојне банке РС Никица Бајић, бивши директор "МЕ" Жељко Каталина и некадашњи шеф у ИРБ РС Драган Церовац. Они се терете да су манипулацијама на тржишту хартија од вриједности снизили вриједност акција "МЕ" и тако оштетили буџет РС за око 1,1 милион марака. У оптужници је наведено да су Радишић и остали по претходном договору у више наврата манипулисали акцијама "МЕ" и стварали привид трговања како би снизили вриједност акције. Они су на тај начин снизили цијену са 0,45 на 0,05 марака по акцији.

Специјално тужилаштво РС јуче је уложило и 13 додатних доказа међу којима и рјешење Инвестиционо-развојне банке РС о вођењу дисциплинских поступака против Церовца и Бајића. Тужилац Горан Гламочанин објаснио је да тиме доказује да су они кажњени због манипулација акцијама на тржишту хартија од вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана