Случај Дарко Елез и други: Изјашњење о кривици Давора Мандића и Химзе Ћате

СРНА
Случај Дарко Елез и други: Изјашњење о кривици Давора Мандића и Химзе Ћате

Сарајево - У Суду БиХ сутра ће у предмету "Дарко Елез и други" бити одржано рочиште за изјашњавање о кривици Давора Мандића, којег оптужница терети за прање новца, и Химзе Ћате оптуженог за прање новца у стицају и разбојништво.

Суд БиХ потврдио је 4. септембра 2013. године оптужницу у предмету "Дарко Елез и други" против 32 особе, ухапшене у акцији "Лутка", међу којима су Мандић и Ћато.

Ова оптужница односи се на једну од највећих организованих криминалних група у постдејтонској БиХ. Оптужени су за нека од најтежих дјела организованог криминала почињена у протеклих 10 година на подручју БиХ.

На терет им се ставља организовани криминал у вези са више убистава и тешких убистава, оружаних пљачки банака и транспорта новца у вишемилионским износима, пљачке, разбојништва, прање новца и друга тешка кривична дјела.

Суд је саопштио да су Дарко Елез, Бојан Цвијан, Сеад Робовић, Бенан Дорић, Марко Крајишник, Љубиша Лаловић, Давор Елез, Един Ахметспахић, Бранимир Минић, Владимир Пандуревић и Мухамед Рамић оптужени за тешко убиство, договор за извршење тешког убиства, те прање новца у стицају и разбојништво.

Васо Љубибратић, Химзо Ћато, Дејан Вукосављевић, Елвис Златић, Елвира Кајевић, Мехмед Кајевић, Бењамин Халиловић, Драган Обућина, Анес Курбеговић, Милосав Весковић, Славиша Бобар, Младен Мићић оптужени су за прање новца у стицају и разбојништво.

Драгану Јевтовићу и Слободанки Тошић на терет се ставља тешко убиство, Азим Кајевић оптужен је за договор за извршење тешког убиства, а Нермин Тахировић, Адмир Ахметспахић, Владан Парађина, Драган Вујичић за тешко убиство, прање новца у стицају и разбојништво.

Давор Мандић оптужен је за прање новца, а Милан Митић за тешко убиство, договор за извршење тешког убиства, прање новца у стицају и разбојништво.

На рочишту 7. фебруара кривицу су негирала 23 оптужена лица, док се Давор Мандић није изјаснио јер је његов адвокат Кадрија Кулић затражио да се рочиште за изјашњење о кривици његовог брањеника одгоди на краће вријеме док им Тужилаштво БиХ не омогући увид у доказе које му стављају на терет.

Оптужени Химзо Ћато, који се налази на издржавању затворске казне у Зеници, није присуствовао претходном рочишту, као ни седам оптужених који се налазе у Србији.

На издржавању затворске казне у Србији налазе се Дарко Елез, Владимир Пандуревић, Васо Љубибратић и Бранимир Минић, док Давор Елез, Милан Митић и Милосав Весковић имају адресе пребивалишта у Србији, а њихови адвокати по службеној дужности са њима немају никакве контакте.

Рочиште за изјашњење о кривици Мандића и Ћате заказано је за 13.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана