Шесторици кријумчара људи 12 и по година затвора

Небојша Томашевић
Шесторици кријумчара људи 12 и по година затвора

Сарајево - Шест особа осуђено је у Суду БиХ на 12 година и шест мјесеци затвора због кријумчарења људи, а изречена им је и новчана казна од 30.000 марака.

Првооптужени Мурадиф Хамзабеговић осуђен је на шест година и новчану казну од 20.000 марака, а Славиша Бошковић на три године и новчану казну од 10.000 марака. На по годину затвора осуђени су: Вахид Гагулић, Нихад Брчаниновић и Самир Раванчић. Елвису Адровићу изречена је казна од шест мјесеци затвора.

Хамзабеговић, Славиша Бошковић, Жељко Бошковић и Адровић ослобођени су оптужбе да су починили организовани криминал у вези са кријумчарењем људи.

Према наводима у пресуди Хамзабеговић и Славиша Бошковић су били организатори групе за кријумчарење. Терете се да су заједно са Сеном Хамзабеговић, Гагулићем, Раванчићем, Муратом Муратовићем, Мартином Главашем, Смајилом Ибрићем, Брчаниновићем и Миром Станковићем и другим њима познатим особама организовано пребацивали држављане БиХ у државе западне Европе (Швајцарску и Француску), а да они нису имали одобрен боравак и пријављено пребивалиште у тим земљама.

Наводи се да су мигранате аутомобилима и чамцима из БиХ превозили у Хрватску, а затим у наведене државе западне Европе. За то су наплаћивали 1.500 евра по особи или су у уговореној вриједности у замјену добијали аутомобиле. Мигранти су новац предавали Хамзабеговићу и Славиши Бошковићу. Оптужени су се кријумчарењем бавили од јула до октобра 2009. године.

Судско вијеће је истовремено донијело рјешење којим од Хамзабеговића одузима 35.500 марака и 32.400 евра, а од оптуженог Славише Бошковића шест хиљада евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана