Рутешићу укинута пресуда за шверц дроге

Горан Обрадовић
Рутешићу укинута пресуда за шверц дроге

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ уважило је жалбу одбране и укинуло првостепену пресуду којом је Борис Рутешић из Требиња осуђен на пет година и осам мјесеци затвора због организованог криминала и неовлашћеног промета дроге.

Оптуженом Рутешићу ће се поново судити пред Апелационим вијећем које је укидањем пресуде из новембра прошле године одбило жалбу Тужилаштва које је тражило строжу казну, док је одбрана тражила мању или укидање пресуде.

Рутешић је пресудом од 5. новембра прошле године проглашен кривим и осуђен на пет година и осам мјесеци затвора што је од новембра 2009. до маја 2010. постао члан групе која је организована ради неовлашћене међународне купопродаје, преноса, превоза, држања, посредовања у даљној међународној продаји хероина и марихуане из Црне Горе у БиХ, те даље према Хрватској.

Групи су приступили и Дарко Гуровић, Владимир Продановић, те друге њима познате особе из Црне Горе, БиХ и Хрватске, те су пребацивали дрогу.

Том пресудом су од Рутешића одузети предмети који су употријебљени при извршењу дјела. Гуровић је раније осуђен на 18 мјесеци затвора, након што је са Тужилаштвом склопио споразум о признању кривице, док је Продановић осуђен на двије године затвора, такође, по споразуму.

У предмету је раније био оптужен и Срђан Рутешић у односу на којег је поступак обустављен због смрти, с обзиром на то да је погинуо у саобраћајној несрећи. Бориса Рутешића је иначе, полиција ухапсила у великој акцији "Требишњица" која је спроведена у мају 2010. године у Требињу, Билећи, Стоцу и Грудама, а у више наврата је и осуђиван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана