Ринку Пинчићу шест година затвора за злочине над Србима

Срна
Ринку Пинчићу шест година затвора за злочине над Србима

Сарајево - Апелационо одјељење Суда БиХ изрекло је бившем припаднику Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Зринку Пинчићу затворску казну од шест година због ратног злочина над српским цивилима на подручју Коњица.

Судско вијеће је 27. децембра отпремило ову пресуду, којом се као неоснована одбија жалба Тужилаштва БиХ, а жалба браниоца оптуженог уважава у дијелу који се односи на правну квалификацију дјела и изречену кривичноправну санкцију, саопштено је из Суда БиХ.

Уставни Суд БиХ је, поводом апелације Пинчића, одлуком од 5. новембра укинуо другостепену пресуду Суда БиХ од 2. децембра 2009. године, због утврђене повреде права апеланта загарантираних Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Овом одлуком Суду БиХ је наложено да по хитном поступку донесе нову пресуду у складу са Европском конвенцијом, те да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем извршења наведене одлуке.

Оптуженом, који је првобитно био осуђен на девет година затвора, у изречену казну биће урачунато вријеме које је провео у притвору и на издржавању казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана