Резервном полицајцу поново суде за убиство

Небојша Томашевић
Резервном полицајцу поново суде за убиство

Бањалука - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду бањалучког Окружног суда којом је Недељко Јањуш (45) из Бањалуке био осуђен на двије године затвора због убиства из 1992. године.

- Вијеће је уважило жалбу одбране, а након укидања пресуде случај је враћен на ново одлучивање у бањалучки Окружни суд - казала је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Јањуша је на двогодишњу казну бањалучки Окружни суд осудио 4. априла ове године.

Према тој пресуди, он је 11. јуна 1992. године хицима из аутоматске пушке усмртио Н. А. у Трну у Лакташима.

Наводи се да је Јањуш у то вријеме био припадник резервног састава полиције Станице јавне безбједности Лакташи. Он је тог дана ухапсио Н. А. због сумње да је крао гориво из војних камиона и предао га надлежном старјешини Д. П. Током испитивања осумњичени Н. А. није желио да да изјаву па је Јањуш почео да галами на њега и упућује му псовке. У једном тренутку Д. П. је отворио врата собе у којој је било испитивање и осумњичени Н. А. је истрчао. За њим је кренуо Јањуш носећи аутоматску пушку. Доласком у улицу, тад Братства и јединства у Трну, Јањуш је рекао младићу да ће пуцати ако не стане. Међутим, Н. А. се није обазирао на његова упозорења па је наставио да трчи, а Јањуш је тад испалио рафал према њему. Хици су Н. А. погодили у стомак и надлактицу и он је задобио тешке повреде од којих је преминуо током транспорта према Клиничком центру Бањалука.

Оптужница против Јањуша због овог дјела подигнута је тек након 23 године, у новембру 2015. Управо протек времена од извршења дјела био је једна од олакшавајућих околности приликом изрицања пресуде Јањушу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана