Раднике кажњавали без објашњења

Небојша Томашевић
Раднике кажњавали без објашњења

Сарајево - Читањем исказа преминулог Зорана Ваљана датог у истрази настављено је суђење Божи Вученовићу (54) и још 12 оптужених за организовани криминал и радну експлоатацију на основу које су незаконито зарадили око 5,9 милиона марака.

Ваљан је у исказу, који је ишчитан у Суду БиХ, навео да је у Азербејџан отишао посредством Мирослава Вученовића и да је тамо кажњаван.

- Прије одласка нико није рекао да постоји новчано кажњавање. Контролор Ивица одбио ми је од дневница за неки прекршај, али није ми речено који. Нисам физички кажњаван, али сам чуо да су за кажњавање радника били задужени Саша Липовац, Раде Љубичић и Божо Вученовић. Нисмо имали доктора у фирми - наводи се у Ваљановом исказу.

Осим тога, он је испричао да је радећи у фирми "Сербаз" у Азербејџану зарадио 6.200, али да му није исплаћено 1.700 долара.

Осим Боже Вученовића, у овом случају суди се Славиши Којићу (37), Милану Вученовићу (52), Радету Љубичићу (42), Ненаду Татићу (32), Зорану Дмитровићу (52), Зорану Калајџићу (43), Новаку Ћирићу (31), Недељку Вученовићу (25) и Мирославу Вученовићу (52) из Градишке те Саши Липовцу (44) из Нове Градишке у Хрватској и Сафету (42) и Расиму (47) Турановићу из Јајца. Њих Тужилаштво БиХ терети да су од 2007. до 2009. организовали одласке 635 грађана БиХ и Србије на рад у Азербејџан гдје су их нехумано искоришћавали. Раднике су држали у нечовјечним условима и неадекватним смјештајним просторима без воде и струје и одузели су им пасоше. Нису им плаћали договорене накнаде и новчано су их кажњавали. Радници су тјерани да раде прековремено без могућности одбијања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана