Радишић нудио премало за Медицинску електронику

Небојша Томашевић
Радишић нудио премало за Медицинску електронику

Бањалука - Представници друштава за управљање инвестиционим фондовима који су имали акције у “Медицинској електроници” Срђан Праштало и Љубомир Клинцов данас су у бањалучком Окружном суду казали да је цијена од пет фенинга за акцију предузећа коју је понудио Миле Радишић била неприхватљива.

Ово су изјавили у својству свједока тужилаштва на суђењу већинском власнику МЕ Мили Радишићу, шефу Одјељења за управљање хартијама од вриједности Инвестиционо-развојне банке РС Драгану Церовцу, бившем директору МЕ Жељку Каталини и бившем члану УО МЕ Никици Бајићу. Они се терете да су 2009. године манипулацијама снизили цијене акција овог предузећа са 0,45 на 0,05 марака, како би га купио Радишић. Наводи се да су на тај начин оштетили буyет РС за 1,3 милиона марака.

Директор “Актива инвест” фонда Срђан Праштало рекао је да је управа овог фонда раније донијела одлуку да акције МЕ неће продати испод цијене од 0,10 марака. Нагласио је да је књиговодствена вриједност акција МЕ у то вријеме била нула, али су сматрали да ће моћи добити више новца у стечајном поступку него да продају акције по пет фенинга.

Представник “Кристал Инвест фонда” Љубомир Клинцов је казао је да је и за њих цијена од пет фенинга по акцији била прениска.

- Акције МЕ биле су неликвидне, али очекивали смо да може доћи до реструктурисања предузећа и повећања вриједности. Иако су цијене падале, нисмо могли да прихватимо нижу цијену од 0,10 марака по акцији - рекао је Клинцов.

Казао је да се ово друштво није јављало на трговања акцијама малог обима јер таква трговина “може бити у функцији одређених игара”.

Радишић, Церовац и Каталина у бањалучком Окружном суду били су ослобођени кривице, али је ту пресуду у октобру прошле године укинуо Врховни суд РС и случај вратио на ново суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана