Продужење строгог режима за Улемека у Забели

ГС
Продужење строгог режима за Улемека у Забели

Бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија (55), који служи казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели, остаће још двије године у најстроже чуваном дијелу тог затвора, такозваном Алкатразу.

- Виши суд у Београду, и то предсједник суда, донио је рјешење којим се према осуђеном Милораду Улемеку продужава издржавање казне затвора у посебном одјељењу за издржавање казне за кривична дјела организованог криминала. Издржавање казне у овом режиму, по овом рјешењу, може трајати најдуже двије године. Против овога је дозвољена жалба предсједнику Апелационог суда у Београду у року од три дана од пријема рјешења, с тим што жалба не одлаже извршење, потврђено је за Курир из Вишег суда у Београду.

Улемек је, подсјетимо, осуђен на четири максималне казне од по 40 година затвора због организовања убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, кривичних дјела земунског клана, четвороструког убиства на Ибарској магистрали, као и због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића.

Он је, подсјетимо, у притвору од 2004, а у "Алкатразу" у ком важе посебно строге мјере налази се од 2010. године. Како је Курир писао, он је био први становник овог "затвора у затвору".

- На сваке двије године, одлука о томе да ли је испунио "услове" да буде пребачен у неки од "слободнијих" павиљона Забеле се преиспитује. На сваку, којом је Улемеку Виши суд продужио мјеру боравка у најстрожем режиму, он се жалио Апелационом суду, али су жалбе увијек одбијене, подсјећа саговорник Курира.

Иначе, због тога што у овом дијелу затвора Забела осуђеници немају право на љубавну собу и брачне посјете, Легија је прошле године ступио у штрајк глађу, али га је убрзо и прекинуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана