Преваранту затвор и 50.000 КМ казне

Небојша Томашевић
Преваранту затвор и 50.000 КМ казне

Бањалука - Гојо Гајић из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на шест мјесеци затвора и новчану казну 50.000 КМ, јер је био члан криминалне групе која је направила милионске преваре у Републици Српској.

Пресудом је обавезан да новчану казну измири у року од 15 дана од дана правоснажности пресуде. Уколико то не плати, мораће ићи у затвор, тако што ће за сваких 100 КМ добити дан затвора.

Гајић је осуђен, јер је учествовао у организованој превари "Телекома Српске" за 98.000 марака. У пресуди се наводи да је он био члан злочиначке организације на чијем је челу био бивши банкар Милутин Гајић, који се већ налази на издржавању седмогодишње затворске казне. Овој групи припадали су још и Здравко Ороз из Аустрије и Жарко Панић из Србије, који су такође осуђени, те К. С. за којим се још трага. Осим преваре "Телекома" Гајићева група, са рачуна РУГИП-а успјела је да на превару скине 4,3 милиона марака, али су одмах и откривени па нису успјели да покупе новац. "Акцију" ове милионске преваре је у договору са осталима извео Ороз 22. фебруара 2008. Он је тада дошао у бањалучку Уникредит банку и лажно се представио као ревизор британске фирме "Дилојт" те с рачуна РУГИП-а пребацио 4,3 милиона марака на рачун Панића у сарајевској АБС банци. За то је искористио шифру коју је украо и злоупотријебио од раднице банке Зоре Г. Међутим, превара је разоткривена, јер банка није имала довољно новца за ту трансакцију. Улога Гоје Гајића била је да фалсификује платне налоге. Осуђен је због кривичних дјела организовани криминал, преваре и фалсификовање исправа.

Осумњичени Гајић био је дуго у бјекству, а како је "Глас Српске" раније ексклузивно писао, он је ухапшен послије готово десет година скривања од правосудних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана