Пресуда Турковићу укинута због повреда кривичног поступка

СРНА
Пресуда Турковићу укинута због повреда кривичног поступка

Сарајево - Суд БиХ саопштио је да је одлука у предмету "Зијад Турковић и други", којом се укида првостепена пресуда и одређује поновни претрес пред Апелационим одјељењем Суда БиХ, резултат неколико битних повреда кривичног поступка направљених у првостепеном поступку.

У саопштењу се појашњава да је ријеч о повреди права на одбрану оптужених и права на правично суђење гарантовано одредбом Европске конвенције о заштити људских права.

"Основно право, које такође гарантује Европска конвенција, јесте право на жалбу, односно на преиспитивање првостепене одлуке од  вишег суда. Стога ће се у предмету жЗијад Турковић и другиж у поновном поступку пред Апелационим одјељењем отклонити учињени пропусти и према потреби извести већ изведени, те евентуално нови докази", истичу у Суду.

Суд БиХ наводи да поштује принцип једнакости страна у поступку и досљедан је правилној примјени кривичних закона и када је ријеч о најтежим случајевима организованог криминала.

"Суд БиХ није до сада, нити ће убудуће подлијегати притисцима, без обзира одакле долазе, било да су политички мотивисани или да су резултат незадовољства странака у поступку, као што се ради у конкретном случају", наводи се у саопштењу.

У Суду БиХ истичу да је одлука вијећа Апелационог одјељења свакако потврда да Суд БиХ не фаворизује нити једну страну, те да поштивање закона и једнакост страна у поступку нема никакву алтернативу.

Из Суда БиХ наглашавају да је Тужилаштво једна од страна у поступку која је у овом случају незадовољна исходом жалбеног поступка, те с те стране могу разумјети одређене реакције, али сматрају да ипак то не може оправдати исхитрене и оштре изјаве којима се покушава дискредитовати, не само Суд БиХ и његове судије, већ и цјелокупан правосудни систем БиХ и на тај начин утицати на исход поступка.

"Сматрамо непримјереним да челници институција, који такође требају, не само познавати, већ и поштивати кривичне законе, укључујући сва процесна правила првостепеног и другостепеног поступка, као и принципе независности правосуђа, дају изјаве које уносе немир и збуњеност међу грађане БиХ, а нити имају нити могу имати било какав утицај на крајњи исход поступка", истичу у Суду.

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је 1. августа првостепену пресуду у предмету "Зијад Турковић и други", уваживши жалбу одбране.

Суд БиХ је у предмету "Зијад Турковић и други" изрекао укупну затворску казну од 100 година за пљачку карго-центра Аеродрома у Сарајеву, монструозна убиства пет лица, шверц дроге и оружја, изнуду и друга кривична дјела.

Турковић и Миленко Лакић осуђени су на казне дуготрајног затвора од по 40 година, Саша Стјепановић на 12, а Фадил Аљовић на пет година.

Муамер Захитовић је због изнуде и прања новца добио три године, док су Нијаз Зубан и Хилмија Машовић ослобођени оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана