Пресуда Солдату, Ђурићу и Бабићу крајем марта

Aгенције
Пресуда Солдату, Ђурићу и Бабићу крајем марта

Сарајево - Одбрана некадашњег полицајца Зорана Бабића, оптуженог за ратне злочине у селу Чараково у општини Приједор, затражила је данас у завршној ријечи пред Судом БиХ да оптужени због недостатка доказа буде ослобођен.

Бранилац Славица Бајић рекла је да је оптужница Тужилаштва БиХ неодређена у односу на Бабића и да Суд може донијети само ослобађајућу пресуду због недостатка доказа.

Она је навела да је Тужилаштво БиХ само доказало да је Бабић био припадник Интервентног вода, али не и да је та јединица 23. јула 1992. био у Чаракову, нити да је оптужени починио кривично дјело.

"Тог дана нема дејства Интервентног вода у Чаракову, а тврдња да се Бабић одвојио од својих колега и дошао ту, није доказана. То је само паушалан навод. Овако постављена оптужница је неодређена, а тезе Тужилаштва су у домену претпоставки", навела је Бајићева.

Она је рекла да је у другим предметима утврђено да је напад на Чараково извршила војска, те да ниједан свједок током суђења није рекао да је у селу видио полицајца, преноси Бирн.

Анализирајући исказе свједока, Бајићева је рекла да је само Сеад Сушић рекао да је видио Бабића у селу и да је он извршио стријељање.

"Изјава овог свједока је контрадикторна са изјавама других свједока у веома битним чињеницама", навела је Бајићева.

Према њеним ријечима, тужилаштво није доказало да је у Чаракову почињен злочин против човјечности, те да су војне акције које су се дешавале у том периоду биле усмјерене на спречавање напада на Приједор.

Она је додала да се дјело из оптужнице не може квалификовати према Кривичном закону из 2003. године, јер је то дјело почињено у вријеме важења другог закона.

Бабић је рекао да од почетка суђења тврди да није починио ово кривично дјело.

"Без обзира коју ћете одлуку донијети, знам да ми је савјест чиста", рекао је Бабић.

Бабић и Велемир Ђурић оптужени су да су 23. јула 1992. године, заједно с другим лицима, по наређењу Драгомира Солдата, у селу Чараково извели из кућа мушкарце и одвели их испред мјесне џамије, гдје су их стријељали.

Према оптужници, Солдат је био војни полицајац 43. моторизоване бригаде Војске Републике Српске, Ђурић припадник јединице - Центар за обавјештавање, а Бабић припадник Првог интервентног вода приједорске полиције.

Одбране Солдата и Ђурића су раније у завршној ријечи затражиле ослобађајућу пресуду, док је Тужилаштво тражило да се оптужени прогласе кривима и осуде по закону.

Суд БиХ је заказао изрицање пресуде за 27. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана