Пресуда Мирку Стојићу данас

Небојша Томашевић
Пресуда Мирку Стојићу данас

Бањалука - Бивши секретар и шеф Кабинета предсједника Републике Српске покојног Милана Јелића Мирко Стојић (40) починио је злоупотребу службеног положаја с намјером да себи и другима прибави корист и тражим да буде осуђен у складу са законом.

Рекла је ово јуче специјални тужилац РС Свјетланка Бјелић у Врховном суду у завршној ријечи на поновљеном суђењу које је одржано послије укидања првостепене пресуде којом је Стојић био осуђен на пет година затвора.

Стојићев адвокат Драган Радовић затражио је ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво није доказало да је његов брањеник починио кривично дјело за које га терети.

Предсједник Судског вијећа Даниела Миловановић објављивање пресуде заказала је за данас.

Врховни суд РС укинуо је у мају ове године пресуду Окружног суда којом је Стојић осуђен на пет година затвора због више злоупотреба службеног положаја. Наведено је да је пресуда укинута јер првостепени суд није тачно утврдио постојање намјере за противправно прибављање имовинске користи, нити да је оштећен буџет РС.

Стојић се терети да је са предузећем "Браћа Мићић" из Модриче закључио три фиктивна уговора о обављању разних врста услуга приликом реконструкције и адаптације Палате предсједника РС и тако буџет РС оштетио за више од 100.000 марака.

Наводи се да је сам себи мимо прописа утврдио право на новчану накнаду на име обављања додатних послова из надлежности генералног секретара и шефа Кабинета предсједника РС у мјесечном износу од 1.500 марака. Првостепеном пресудом Стојићу је одузета имовинска корист од 35.000 марака. Првостепени суд је донио рјешење којом је Стојићу блокирано располагање имовином вриједном више од 460.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана