Пресуда Кличковићу и Дрљачи 29. априла

Агенције
Пресуда Кличковићу и Дрљачи 29. априла

Сарајево - Изрицање пресуде пред Судом БиХ Гојку Кличковићу и Младену Дрљачи, оптуженима за злочине у Босанској Крупи, заказано је за 29. април.

Одбрана је у завршној ријечи затражила од Апелационог вијећа Суда БиХ да ослободи кривице оптужене, јавља Бирн.

"У позицији када нема доказа да је постојао план, те да су оптужени хтјели извршити тај план, мислим да Суду не остаје ништа друго већ да их ослободи" - рекао је бранилац Младена Дрљаче Милан Трбојевић, који је на овом суђењу изнио завршне ријечи за обојицу оптужених.

Трбојевић је рекао и да се не слаже са наводима Тужилаштва БиХ према којима су Кличковић и Дрљача оптужени за удружени злочиначки подухват.

"Изражавамо противљење конструкцији удруженог злочиначког подухвата, којег нема ни у Кривичном закону СФРЈ, а ни у Кривичном закону БиХ", рекао је Трбојевић.

Првостепеном пресудом Суда БиХ, изреченом у новембру 2010. године, Кличковић и Дрљача ослобођени су оптужбе да су учествовали у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ била подјела општине Босанска Крупа и стварање територије коју ће у апсолутној већини насељавати Срби.

У мају 2012. године, Апелационо вијеће укинуло је првостепену пресуду којом су Кличковић и Дрљача ослобођени, те наложило обнављање суђења.

Тужилаштво БиХ сматра да је Кличковић био предсједник ратног Предсједништва и командант Кризног штаба Српске општине Босанска Крупа, а Дрљача предсједник Вијећа Привременог војног суда у Јасеници.

Одбрана је подсјетила и да је првостепеном пресудом Суда БиХ правилно закључено да "нема учешћа оптужених" у нападу на Босанску Крупу, како се наводи у оптужници.

"У првостепеној пресуди нема ни најмање позитивне пажње према наводима одбране, али је морало бити закључено да напада, а посебно напада уз учешће оптужених, нема", рекао је Трбојевић.

Он је нагласио да би оптужени већ давно били осуђени да је било доказа, наводећи примјер како је против Кличковића у посљедње двије деценије подигнуто више оптужница због дешавања у Босанској Крупи.

Трбојевић је подсјетио и да је Српска општина Босанска Крупа конституисана на подручју гдје је српско становништво било у већини, и гдје је било мало Бошњака, тако да није било потребе да се то становништво прогони.

"Тужилац тврди да није важно ко је први напао, већ да су важне посљедице. Посљедице су важне, али је и ко је нападач. Тужилац игнорише постојање заточених Срба у Цазину и другим мјестима, српске жртве... Оптужница игнорише активности друге стране у сукобу", рекао је Трбојевић.

На почетку суђења, Кличковићев бранилац Душко Томић кратко се обратио Апелационом вијећу, наводећи да је оптужени спашавао комшије, те да нема доказа према којима он може бити осуђен.

Кличковић и Дрљача нису износили завршну ријеч, већ су рекли да остају при завршним ријечима изнесеним у првостепеном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана