Пресуда: Бабица и гинеколог нису криви за несавјесно лијечење због пада бебе на под

Небојша Томашевић
Пресуда: Бабица и гинеколог нису криви за несавјесно лијечење због пада бебе на под

ФОЧА – Бабица Биљана Кулић и специјалиста гинекологије и акушерства Владимир Чанчар у Основном суду у Фочи ослобођени су оптужби за несавјесно пружање љекарске помоћи новорођенчету Ј.В. из Требиња које је након порода пало на под у Универзитетској болници у Фочи, потврђено је "Гласу Српске".

Пресуду је изрекла судија Наида Хубјер која је образлажући пресуду између осталог навела да у оптужници  није конкретно наведено које су мјере и радње оптужени пропустили да учине.

Портпарол Окружног тужилаштва у Требињу Срђан Вукановић најавио је жалбу на пресуду.

- Када добијемо писмени отправак пресуде жалићемо се -  рекао је Вукановић.

Према оптужници Кулићева и Чанчар су 19. августа 2022. године у 8.20 часова обавили пород Јоване Весић послије којег је њена тек рођена дјевојчица Ј.В. пала на под те је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом.  Беби је указана  помоћ, али се њено здравствено стање  погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву. 

- Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара, односно функције центра за дисање, циркулацију и  рада срца због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравствено стање, због којих повреда је новорођенче превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење-наводи се у оптужници.

Беба је у Сарајеву хитно оперисана и успјешно се опоравила.

Према оптужници Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар нису се придржавали правила здравствене односно љекарске струке при пружању медицинске помоћи чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда Ј.В. Чанчару је на терет стављено да је, након пада бебе, пропустио да о томе обавијести родитеље. Потом је, како се наводи, пропустио да предузме све мјере и радње у циљу благовременог указивања медицинске помоћи новорођенчету.

Пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније испричао да су му љекари прећутали пад бебе. 

Ранија осуда

Владимир Чанчар је због овог случаја у бањалучком Окружном суду осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ због примања 400 марака мита од оца бебе Данијела Весића. Заједно с њим осуђена је медицинска сестра Гордана Соколовић на условну казну од шест мјесеци затвора, уколико у наредне три године не почини ново кривично дјело.

Отац бебе Данијел Весић осуђен је на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита Чанчару и Соколовићевој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана