Предмет Горан Сарић: Саслушан први свједок

СРНА
Предмет Горан Сарић: Саслушан први свједок

Сарајево - На суђењу некадашњем команданту Специјалне бригаде полиције Републике Српске Горану Сарићу први свједок Тужилаштва БиХ Младенко Боровчанин рекао је да је сазнао да је дио Другог одреда Специјалне полиције из Шековића у јулу 1995. године ангажован у Сребреници, али да не зна на којим пословима.

Боровчанин, некадашњи помоћник за оперативне послове команданта Специјалне бригаде полиције Републике Српске, рекао је да је у јуну и јулу 1995. године са четири јединице био на сарајевском ратишту.

"У то вријеме, командант Специјалне бригаде полиције био је Горан Сарић, а команда нам је била у Јањи. У јуну и јулу 1995. године наша четири одреда су била на подручју око Сарајева – то су јединице из Шековића, Фоче, Илиџе и Јахорине. Ја сам са два одреда био у Средњем, а Сарић је био у Семизовцу или Вогошћи", појаснио је Боровчанин.

Према ријечима свједока, у једном моменту је дошла наредба да се дио одреда из Шековића шаље назад у базу.

Боровчанин је посвједочио да је тек накнадно сазнао да је дио тог одреда затим био на задацима у Сребреници, преноси БИРН.

"Што се тиче Сребренице, ја то подручје очима нисам видио. Све што вам могу рећи јесу моја сазнања из медија и из разговора с колегама. Сазнао сам да је дио одреда 'Шековићи' ангажован, али шта, како и гдје, то стварно не знам", рекао је Боровчанин.

Горан Сарић је у одвојеном поступку првостепеном пресудом осуђен на 14 година затвора за злочине почињене у Сарајеву, а суђење за злочин почињен у јулу 1995. године у Сребреници почео је данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана