Предложен притвор за седам лица, за два лица мјере забране ухапшених у акцији Лист два

Срна
Предложен притвор за седам лица, за два лица мјере забране ухапшених у акцији Лист два

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је притвор за седам лица и мјере забране за два лица осумњичена у акцији кодног назива "Лист два", која је била усмјерена на откривање и процесуирање организоване групе осумњичене за нелегални пласман 100 тона дувана на "црно тржиште" у БиХ.

Мјере притвора предложене су за Бранимира Андрића, Армина Омерагића, Томислава Бенковића, Емира Суљића, Томислава Галића, Жељка Павковића и Жељка Солду.


Притвор за ове осумњичене предложен је због бојазни да би боравком на слободи, у настојању да омету и онемогуће вођење кривичног поступка против њих, могли уништити или сакрити доказе и трагове важне за кривични поступак, те утицати на свједоке и саучеснике.

Након испитивања, поступајући тужилац упутио је приједлог за одређивање мјера забране за Миљенка Удовичића и Јозу Удовичића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мјере забране предвиђају забрану састајања са одређеним особама, обавезу повременог јављања одређеном државном органу, забрану напуштања боравишта и забрану путовања, при чему им се кретање ограничава на подручје кантона Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког, уз забрану напуштања БиХ, те одузимање путне исправе и забрану коришћења личне карте за прелазак границе.

Лица која су под истрагом у оквиру овог предмета осумњичена су за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлашћени промет акцизним производима фалсификовање исправе према одредбама ентитетских законодавстава и законодавства Брчко дистрикта, те злоупотреба положаја или овлашћења по одредбама ентитетских законодавстава.

Акција је била усмјерена на откривање и кривично процесуирање организоване групе осумњичене да је вршила нелегални пласман дувана на "црно тржиште" у БиХ у количини од око 100 тона /100.000 килограма дувана/.

С обзиром на то да се продаја дешава на "црном тржишту" без обиљежавања пореским маркицама, буџет БиХ по сваком килограму продатог дувана оштећен је за 85 КМ акцизе и око 17 КМ ПДВ-а, а овим незаконитостима причињена је енормно висока штета буџету.

Приликом претреса пронађено је и привремено одузето око више десетина тона дувана, три машине за сјечење дувана, већа количина новца, оружје, документација и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. /крај/дб/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана