Пред судом малољетничкa бандa коју води тинејџер из БиХ

Независне новине
Пред судом малољетничкa бандa коју води тинејџер из БиХ

БЕЧ – У Регионалном суду у Бечу данас се појавило 10 малољетника који се терете за озбиљна кривична дјела, а који су дјеловали као организована група на чијем челу је био тинејџер из Босне и Херцеговине (17), који је уједно и првооптужени.

Поред вође из БиХ, међу оптуженима су и малољетници из Сирије, Ингушетије, Русије, Чеченије, Турске, Сомалије и још један из БиХ. Такође, ту је и један малољетник без држављанства те један Аустријанац.

Они се терете за криминално удруживање, изнуду, рекетирање, тешке крађе, оштећење туђе имовине као и кршење Закона о наоружању.

Уколико буду осуђени, могу добити и до 15 година затворске казне.

Oптужница, која је детаљно сачињена на чак 133 стране, садржи бројне инкриминишуће доказе пронађене на телефонима оптужених, укључујући и снимак гдје се малољетник из БиХ хвали како ће направити експлозивну направу, а за коју је материјал набавио у Чешкој Републици гдје је боравио септембра, 2023. године. Поред материјала за бомбу, наводно су набављали и оружје, о чему је говорио овај тинејџер из БиХ на једном снимку.

Држављанин БиХ је на једном од спорних снимака са експлозивом рекао: „Или ћу умријети или ћу добити доживотну, али сам озбиљан“, наводи се у оптужници.

Подсјетимо, осумњичени, њих 10 доби од 14 до 21 годину, већ дуже времена су терорисали и сијали страх по бечком кварту Меидлинг. Они су наводно молотовљевим коктелима, калашњиковима, ножевима и мачетама изазивали страх и уцјењивали локалне трговце.

Међутим, пљачкање и зеленашње није била њихова једина активност. Све је више индиција о исламистичкој позадини осумњичених, чија се имена спомињу у опсежној оптужници која је подигнута.

Као главно окупљалиште ове младе банде наводе се просторије џамије у Мајдлингу. Током саслушања неки од малољетника су рекли да је њихова група слиједила исламистичку идеологију, те да су тројица осумњичених наводно су били симпатизери Исламске државе (ИС).

У оптужници се још наводи да је 17-годишњи држављанин БиХ већ постао запажен кроз контакте с особама из радикалног исламистичког миљеа. За једног малољетника се такође наводи да је писао “текстове који величају насиље”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана