Правоснажно ослобођен оптужбе за изазивање несреће

Небојша Томашевић
Правоснажно ослобођен оптужбе за изазивање несреће

Бањалука - Милош Младеновић (27) из Дервенте је у Врховном суду Републике Српске правоснажно ослобођен оптужбе да је изазвао саобраћајну несрећу у Прњавору, у којој је погинуо Дарко Ивановић (25) из тог града.

Врховни суд је ову пресуду изрекао након што је одбио жалбу тужилаштва и потврдио ослобађајућу пресуду Окружног суда у Бањалуци која је изречена у новембру прошле године због недостатка доказа.

Младеновић се теретио да је 6. децембра 2009. године возећи "мерцедес" пијан, недозвољеном брзином од 110 километара на час, на раскрсници улице Светог Саве у Прњавору и магистралног пута Дервента - Клашнице ударио у "пасат", за чијим воланом се налазио Ивановић. Од силине удара "пасат" се преврнуо на кров, а Ивановић је погинуо. Младеновић је у вријеме несреће имао 2,76 промила алкохола, а Ивановић 1,29 промила алкохола у крви.

Према образложењу Врховног суда, неспорно је да је Младеновић возио под утицајем алкохола и недозвољеном брзином, али његове радње нису проузроковале несрећу.

- Пропуст оштећеног, који се са споредног пута укључивао на главни, је у директној вези с настанком ове несреће. Он је без заустављања и пропуштања возила које се кретало тим путем ступио на коловоз, иако је био обавезан да заустави возило - наведено је у образложењу пресуде Врховног суда РС.

Младеновићев адвокат Јевто Јанковић је казао да је правда коначно задовољена.

- Сви који су учествовали у овом поступку правилно и позитивно су цијенили одредбе кривичног права. Врховни суд је правилно оцијенио да треба одбити жалбу тужиоца, иако мој брањеник није узроковао несрећу већ други возач - рекао је Јевто Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана