Потврђена ослобађајућа пресуда Марини Андрејић

Aгенције
Потврђена ослобађајућа пресуда Марини Андрејић

Београд - Врховни касациони суд у Србији одбио је као неоснован захтјев Републичког јавног тужилаштва за заштиту законитости поводом правоснажне пресуде којом је Марина Андрејић /43/ ослобођена оптужби за убиство сина Ђорђа /13/ у јулу 2010. године.

Том одлуком је потврђена ослобађајућу пресуду коју је Андрејићевој изрекао Апелациони суд у Београду, након одржаног главног претреса.

Андрејићева је претходно у Вишем суду у Пожаревцу проглашена кривом и осуђена на 20 година затвора.

Врховни касациони суд је у образложењу пресуде навео да нема сумње да је Апелациони суд на претресу извео све доказе који су у току поступка прикупљени, да их је све процијенио и да је у образложењу пресуде јасно изнио због чега сматра да постоји сумња у истинитост признања Андрејићеве.

Суд је потврдио дио правоснажне пресуде којом се констатује да није доказано да је Андрејићева на начин описан у оптужници и изреци првостепене пресуде убила сина, као и да је другостепени суд са једнаком пажњом испитао и утврдио, како чињенице које терете окривљену, тако и оне које јој иду у корист.

Андрејићева је била ухапшена 25. јула 2010. године, три дана од нестанка њеног сина Ђорђа.

Апелациони суд су је послије осуђујућих првостепених пресуда ослободио оптужби за убиство 3. јула 2012. године.

Ђорђе је нестао 22. јула 2010. године када је са мајком отишао на њиву ван села. Његова мајка кући се вратила два дана касније, али без сина, након чега је ухапшена.

Ловци су четири мјесеца касније пронашли лобању за коју је ДНК анализом Биолошког факултета из Београда утврђено да је припадала несталом дјечаку.

Оптужница "која је пала у воду" одлуком Апелационог суда, теретила је Андрејићеву да је сина убила када га је, изнервирана његовим одбијањем да поступи по њеном налогу и оде у село по помоћ, дрвеном дршком мотике ударила у потиљак и врат.

Андрејићева је током суђења тврдила да није убила дете и да јој је исказ у полицији 27. јула 2010. у ком је признала убиство изнуђен послије три дана тортуре и малтретирања "да призна јер је тако за њу боље".

Она је послије правоснажне ослобађајуће пресуде Апелационог суда од државе зимус затражила одштету од око 140.000 евра због неоснованог боравка у притвору говото двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана