Потврђена оптужница против Шемсе Бербића

Срна
Потврђена оптужница против Шемсе Бербића

Тузла - Општински суд у Тузли потврдио је оптужницу против бившег директора Службе за запошљавање Тузланског кантона Шемсе Бербића /60/ из овог града због сумње да је починио кривично дјело несавјестан рад у служби.

Оптужница, коју је подигло Кантонално тужилаштво Тузланског кантона, Бербића терети да је, док је обављао функцију директора у Служби од 2006. до 2013. године, поступио супротно одредбама Закона о буџетима у Федерацији БиХ, одредбама рачуноводствених политика за федералне буџетске кориснике и трезор и упутствима федералног министра финансија о извјештају буџета.

Постоји сумња да је Бербић пропустио или није наложио запосленим у Служби да предузму све потребне радње с циљем наплате спорних потраживања које је Служба имала у односу на своје кориснике.

На тај начин, у већем броју случајева, није извршен поврат средстава Служби од корисника услуга који су стекли право и ступили у пензију и лица која су ступила у радни однос, а и даље су користила новчане накнаде за незапослене.

Ради несавјесног поступања у Служби наступило је застаријевање таквих потраживања, чиме је проузрокована штета за ванбуџетски фонд Службе у износу од око 124.000 КМ.

У оптужници је надлежном суду предложено да се Бербићу изрекне и мјера забране обављања дужности руководиоца у органима управе, стручним службама и јавним установама, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана